Mięso bez tego sosu będzie do niczego, a znakomity sos koperkowy do pulpetów zrobisz w 15 minut. Będzie palce lizać

Sos koperkowy do pulpetów to doskonałe rozwiązanie zamiast typowego sosu pomidorowego. Takie rozwiązanie będzie nie tylko powiewem świeżości w kuchni. Aktualnie rozpoczął się sezon na świeże i dorodne zioła, a piękne pęczki koperku zdobędziesz na każdym straganie. Żal nie wykorzystać takiego czasu w ciągu roku.

Pulpety mięsne to doskonała alternatywa, dla kotletów schabowych, czy mielonych, które z pewnością każdemu nudzą się po jakimś czasie. Małe klopsiki smakują jednak obłędnie na wiele sposobów. Jednym z nich jest podawanie ich w znakomitym sosie koperkowym.z dodatkiem młodych ziemniaków i warzywnej surówki. Sos koperkowy do pulpetów przygotujesz w zaledwie kwadrans, a jego aromat wspominać będziesz jeszcze długo. Dokładka gwarantowana.

Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 pęczki koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Sos koperkowy do pulpetów. Bez niego ani rusz

Do naczynia wlewamy śmietankę i mieszamy ją z mąką pszenną tak, by nie powstały grudki. Na patelni podgrzewamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Ważne, by stale mieszać zawartość patelni, ponieważ czosnek bardzo szybko się przypala. Po około dwóch minutach wlewamy na patelnię śmietankę z mąką i doprawiamy całość przyprawami do smaku. Zwiększamy ogień i dolewamy bulion warzywny. Stale mieszamy sos na dość dużym ogniu. Zmniejszamy go dopiero, gdy płyn zacznie gęstnieć. W międzyczasie bardzo drobno siekamy oba pęczki koperku, które dorzucamy na sam koniec wraz z sokiem z cytryny. Gotujemy sos przez jeszcze 5 minut i wyłączamy całość. Teraz wystarczy zalać sosem świeżutkie pulpety, lub użyć go do innych dań mięsnych i wegetariańskich. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: