• Link został skopiowany

Wyglądają jak z kreskówki, a smakują jak marzenie. Jak zrobić kotlety czorchane? Przyda się majonez i pietruszka

Kotlety czorchane robię zawsze w hurtowej ilości, kiedy moja siostra wraca ze studiów. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby zostały na drugi dzień, bo są po prostu przepyszne. Jak zrobić siekańce z kurczaka i warzyw? Cóż, czeka cię trochę krojenia, ale kotlety wychodzą fantastyczne. Smakują i na ciepło i na zimno. No bajka.
Kotlety siekane
Chudo2307 / Shutterstock

Więcej przepisów na dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie mam pojęcia skąd wzięła się nazwa kotlety czorchane, bo wszyscy inni mówią na nie po prostu kotlety siekane. Jednak uważam, że ta nietypowa nazwa idzie w parze z niebywałym smakiem tych pysznych kotlecików. Robię je często i zawsze znikają momentalnie (niektórzy nawet twierdzą, że najlepiej smakują jedzone po kryjomu prosto z garnka w lodówce). Jeśli znudziły ci się już tradycyjne mielone lub schabowe, ten przepis wywróci twoje gotowanie do góry nogami. Jak zrobić najlepsze kotlety z kurczaka? Cóż, trochę się nakroisz, ale warto.

Składniki:

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki (najlepiej większe)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki. 
  2. Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę, jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę posiekaj również dość drobno. 
  3. Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej. 
  4. W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane. 
  5. Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym.

Takie kotlety to fantastyczny sposób na zerwanie z obiadową monotonią w twoim domu. Jeśli chcesz pokombinować, możesz dodać do nich pieczarki - w tej wersji są również przepyszne. 

Więcej o: