Dodatek aromatycznego i intensywnego w smaku sosu potrafi uczynić danie o wiele ciekawszym. Stąd też dużą popularnością cieszy się sos czosnkowy, który większość z nas przygotowywała przynajmniej raz w życiu. Ta receptura nieco różni się od tradycyjnej, a wszystko za sprawą dodatku owocowego. Smak tego cytrusa sprawi, że sos będzie orzeźwiający i lekki. To idealna kompozycja smaków właśnie na lato.
Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt oraz majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli zależy nam na bardzo puszystym sosie, można zrobić to za pomocą miksera ręcznego lub zwykłej rózgi do ubijania. Gdy wszystkie trzy składniki połączą się w jedną, puszystą masę, przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do masy. Sos mieszamy ponownie i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z połowy limonki.
Jeśli nie mamy tego cytrusa pod ręką, sprawdzi się również cytryna. Należy jednak pamiętać, by nie dodać jej za dużo, bowiem jest znacznie większa od przeciętnej limonki. Na koniec siekamy garść koperku i dodajemy do sosu. Całość jeszcze raz mieszamy i w ostateczności doprawiamy ponownie wedle własnych upodobań kulinarnych. Dodatek cytrusa sprawi, że sos będzie bardziej orzeźwiający i doskonale komponować się będzie z daniami z kuchni meksykańskiej. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl