Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Chłodnik z botwinki
Grecka zapiekanka musaka (właściwie moussaka) w smaku jest bardzo podobna do włoskiej lazanii, choć... nie zawiera makaronu. Poniższy przepis na musakę pochodzi z oficjalnej strony internetowej Magdy Gessler - "Smaki Życia".
Ważnymi elementami musaki Magdy Gessler są przyprawy. Nieodzowny jest też sos beszamelowy
Do przygotowania musaki przygotuj sobie poniższe produkty:
- mięso mielone - pół kilograma (może być trochę więcej),
- pomidory z puszki - tyle samo, co mięsa,
- bakłażany - 4 sztuki,
- ser żółty - 200 g,
- czerwone wino - niecałe pół szklanki,
- cebula - 2 sztuki,
- czosnek - 6 ząbków,
- sos beszamelowy - przepis,
- oliwa - 45 g,
- przyprawy - 2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz 3 łyżki siekanej natki pietruszki.
Musaka z przepisu Magdy Gessler nie jest trudna do zrobienia. Spróbujcie sami
Przygotowując musakę, postępuj według poniższej instrukcji:
- Ser zetrzyj na tarce, a pomidory z puszki pokrój na nieduże kawałki;
- Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na około 20 minut;
- Wypłucz plastry pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym;
- Posiekaj cebulę i czosnek, po czym zeszklij na rozgrzanej patelni z oliwą;
- Dodaj mięso i smaż je przez pięć minut, jednocześnie mieszając drewnianą szpatułką;
- Dołóż pomidory, przyprawy i wlej wino. Duś przez 10 minut;
- Natłuść głębokie, żaroodporne naczynie i przygotuj zapiekankę według schematu:
warstwa bakłażanów - sos mięsny - bakłażany - sos mięsny - bakłażany - sos beszamelowy;
- Całość posyp startym żółtym serem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 40 minut, aż musaka będzie rumiana.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.