Musaka - przepis na grecką wersję lazanii. Zapiekanka według Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczna

Grecka zapiekana musaka to obiadowa klasyka tego śródziemnomorskiego kraju. Danie jest pysze i sycące. Musaka z przepisu Magdy Gessler jest też bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania. Jak ją przygotować?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Grecka zapiekanka musaka (właściwie moussaka) w smaku jest bardzo podobna do włoskiej lazanii, choć... nie zawiera makaronu. Poniższy przepis na musakę pochodzi z oficjalnej strony internetowej Magdy Gessler - "Smaki Życia".

Ważnymi elementami musaki Magdy Gessler są przyprawy. Nieodzowny jest też sos beszamelowy

Do przygotowania musaki przygotuj sobie poniższe produkty:

  • mięso mielone - pół kilograma (może być trochę więcej),
  • pomidory z puszki - tyle samo, co mięsa,
  • bakłażany - 4 sztuki,
  • ser żółty - 200 g,
  • czerwone wino - niecałe pół szklanki,
  • cebula - 2 sztuki,
  • czosnek - 6 ząbków,
  • sos beszamelowy - przepis,
  • oliwa - 45 g,
  • przyprawy - 2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz 3 łyżki siekanej natki pietruszki.

Musaka z przepisu Magdy Gessler nie jest trudna do zrobienia. Spróbujcie sami

Przygotowując musakę, postępuj według poniższej instrukcji:

  1. Ser zetrzyj na tarce, a pomidory z puszki pokrój na nieduże kawałki;
  2. Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na około 20 minut;
  3. Wypłucz plastry pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym;
  4. Posiekaj cebulę i czosnek, po czym zeszklij na rozgrzanej patelni z oliwą;
  5. Dodaj mięso i smaż je przez pięć minut, jednocześnie mieszając drewnianą szpatułką;
  6. Dołóż pomidory, przyprawy i wlej wino. Duś przez 10 minut;
  7. Natłuść głębokie, żaroodporne naczynie i przygotuj zapiekankę według schematu:
    warstwa bakłażanów - sos mięsny - bakłażany - sos mięsny - bakłażany - sos beszamelowy;
  8. Całość posyp startym żółtym serem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 40 minut, aż musaka będzie rumiana.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.