Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Beszamel to prosty w przygotowaniu sos, który jest składnikiem wielu dań. Uznawany jest za jeden z pięciu podstawowych sosów w gastronomii. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Sprawdź jak krok po kroku przygotować beszamel.
Sos beszamelowy w kuchni jest bardzo dobrze znany, jego początków można szukać w czasach Ludwika XIV. Przez lata dodawany do wielu dań, stał się jednym z pięciu bazowych sosów gastronomii. Najczęściej używany do włoskiej lasagne, ale też innych zapiekanek mięsnych i warzywnych. Pod zapieczonym, beszamelowym sosem świetnie smakują warzywa np. kalafior czy brokuł. Jest stosowany także przy daniach z mięsa. Stanowi bazę dla innych sosów np. sos soubise czy sos mornay.
Beszamel powinien mieć odpowiednią konsystencję, nie może być zbyt gęsty ani za rzadki. Stałe mieszanie, zarówno w czasie robienia zasmażki, jak i podczas wlewania mleka zapobiegnie powstaniu grudek. Kluczem jest połączenie gorącej z zimnym mlekiem. To sprawi, że sos będzie miał idealną konsystencję.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy - nie możemy dopuścić do powstania grudek. Gdy powstanie zasmażka stopniowo dodajemy chłodne mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do zagotowania, mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jeśli w naszym sosie powstały grudki, możemy spróbować uratować beszamel. Sos cedzimy na sitku o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy. Może się też zdarzyć, że sos będzie zbyt gęsty, wtedy dodajemy odrobinę mleka i starannie mieszamy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina