Zupa brokułowa - przepis na kremowe danie. Wykorzystaj jeden składnik, by polepszyć jej smak

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Pasują do różnych dań. Dobrze komponują się z mięsami i rybami. Przepysznie wygląda, a do tego smakuje kremowa zupa brokułowa. Przepis na nią jest naprawdę prosty.
Zobacz wideo Seler może zastąpić sól

Zdrowe obiady nie muszą być nudne i mdłe. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać przyprawy i składniki. Udowadnia to kremowa zupa brokułowa. Przepis na nią zawiera kilka lubianych przez nas produktów, na przykład bazylię. Zaczynamy!

Brokuły - właściwości

Nie jest tajemnicą, że te warzywa są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Zawierają sulforafan - składnik warzyw kapustnych, który chroni przed nowotworami. Mogą stanowić podstawę diety przy problemach pokarmowych, ponieważ niszczy bakterie, które odpowiedzialne są za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy. Warzywo jest źródłem witamin C i B12 oraz potasu, dzięki któremu obniża się ciśnienie tętnicze. Dobra wiadomość jest taka, że brokuły są niskokaloryczne, więc można się nimi objadać bez konsekwencji. Dania, w których są one głównymi składnikami, cieszą się ogromną popularnością. Jednym z nich jest zupa brokułowa.

Biały barszczŻurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie tradycyjne zupy? Wyjaśniamy

Zupa brokułowa - składniki potrzebne do przyrządzenia przepisu na zieloną zupę

Do stworzenia tego dania potrzebujecie:

  • 3 szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego),
  • duży brokuł,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę serka śmietankowego lub kostkę serka topionego (tajemniczy składnik, który znacznie podkreśli smak zupy),
  • 3 oliwy,
  • sól i pieprz.

ZacierkaProsty i smaczny posiłek, czyli zupa zacierkowa w dwóch odsłonach

Zupa brokułowa - przepis

  1. Cebulę i czosnek obierzcie, następnie pokrójcie. Cebulę wrzućcie do dużego garnka z oliwą i smażcie na średnim ogniu. Po pięciu minutach dodajcie czosnek. Wszystko razem wymieszajcie.
  2. Brokuły dokładnie opłukajcie i odetnijcie różyczki. Możecie podzielić je na mniejsze części, wtedy szybciej będą miękkie. Warzywo włóżcie do garnka.
  3. Wlejcie bulion i doprawcie. Przykryjcie naczynie pokrywką i zagotujcie. 20 minut później brokuły powinny być już miękkie. 
  4. Odstawcie garnek z palnika i dodajcie do niego serek topiony. Jeżeli używacie śmietany, pamiętajcie o tym, by ją wcześniej zahartować.
  5. Zmiksujcie wszystkie składniki za pomocą blendera. Sprawdźcie smak zupy i dodajcie szczyptę bazylii. 

Zupa brokułowa polubi się z domowymi grzankami czosnkowymi lub łososiem wędzonym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej informacji i smacznych przepisów znajduje się na stronie głównej gazeta.pl.

Więcej o: