Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa czosnkowa to świetny pomysł na aromatyczny, zimowy obiad. Magda Gessler przygotowuje ją na warzywnym, aromatycznym bulionie i dodaje do niej charakterystyczny tymianek. Dzięki przemyślanym przyprawom, jej danie ma niepowtarzalny aromat. Podpowiadamy, jak je przyrządzić.
1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a następnie pokrojonego pora. Smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj tymianek i smaż jeszcze minutę,
2, Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj też ziemniaki. Doprowadź do wrzenia,
3. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i świeżym pieprzem,
4. Zmiksuj zupę na krem, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj,
5. Serwuj z grzankami i szczypiorkiem.