Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Dodaj jedną łyżkę przyprawy, a smak cię zaskoczy

Czosnek to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw, a jednocześnie przypraw, w polskiej kuchni. Choć zazwyczaj traktujemy go jako dodatek - w tym daniu pełni główną rolę. Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzić zupy czosnkowej, to najlepszy moment. To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też przyczyni się do wzmocnienia odporności.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa czosnkowa to świetny pomysł na aromatyczny, zimowy obiad. Magda Gessler przygotowuje ją na warzywnym, aromatycznym bulionie i dodaje do niej charakterystyczny tymianek. Dzięki przemyślanym przyprawom, jej danie ma niepowtarzalny aromat. Podpowiadamy, jak je przyrządzić. 

Zupa czosnkowa. Składniki

  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 duży por (biała część),
  • 1,5 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek,
  • gotowe lub domowe grzanki (pokrojona w kostkę bułka, skropiona oliwą, pieczona około 12 minut w 190 st. C).

Sposób przygotowania

1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a następnie pokrojonego pora. Smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj tymianek i smaż jeszcze minutę,

2, Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj też ziemniaki. Doprowadź do wrzenia,

3. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i świeżym pieprzem,

4. Zmiksuj zupę na krem, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj,

5. Serwuj z grzankami i szczypiorkiem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA