Choć klopsiki kojarzą się głównie z garnkiem pełnym sosu, to można je zrobić również w formie przekąski jako tak zwane finger food, czyli takie, które nie wymaga używania sztućców. Takie klopsiki sprawdzą się idealnie na każdej imprezie. Jak je zrobić?
Składniki na 30 sztuk:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne.
W takie zgrabne klopsiki możemy wbić wykałaczkę i podawać gościom solo albo z sosem serowym do zamaczania. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie ich do koreczków na przykład z korniszonem i kawałkiem cheddara.
Tarty są zawsze mile widziane - zarówno na obiad "w tygodniu", jak i podczas przyjęcia. Można przygotować takie na słodko, na przykład z owocami, ale warto pokusić się także o wersję wytrawną. Tarta z mielonym mięsem jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Taką tartę mięsną można wypełnić właściwie każdym rodzajem farszu. Zamiast marchewki z groszkiem warto dodać batata, fasolkę szparagową czy cukinię. Curry również można zastąpić innymi przyprawami, takimi jakie lubicie najbardziej. Tarta z mielonym mięsem to szybkie i uniwersalne danie.
Przepis pochodzi z: Tarta z potrawką wołową
Przekąski idealne to te, które łatwo zgarnąć ze stołu i szybko zjeść. Takie są paluchy z ciasta francuskiego. Smakują i wyglądają świetnie, a do tego bardzo łatwo się je robi. Darujcie sobie zawijanie pizzerinek czy czasochłonne krojenie składników na wymyślne sałatki. Te paluchy z mięsnym farszem zrobicie w oka mgnieniu.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Podajemy schłodzone. Można je serwować na przykład z dipem czosnkowym albo domowym keczupem. Takie paluchy będą też świetnie smakować z barszczem do picia.
Kofta to przysmak popularny w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jej różne odmiany popularne są w Grecji, Libanie czy Chorwacji. Tradycyjnie przyrządza się ją z mielonego mięsa jagnięcego lub baraniego i przypraw i oblepia patyczek do szaszłyka. Choć wygląda na skomplikowane danie, przepis jest naprawdę prosty.
Śródziemnomorska kofta - przepis
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Takie kofty można włożyć w pitę, na talerz lub jeść prosto z patyczka, zamaczając w domowym dipie tzatziki albo miętowym. Jak zrobić miętowy sos? Wystarczy wymieszać ze sobą jogurt grecki, garść posiekanych liści mięty i sok z cytryny oraz przyprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Bakłażan - pycha, sos pomidorowy - pycha, mięso - pycha. Roladki z bakłażana? Czemu nie! Taka potrawa jest idealną propozycją na obiad wystawny, ale też na co dzień. Prezentują się bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Jak je zrobić?
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Roladki z bakłażana
Zobacz również: