Co z mielonego oprócz kotletów, spaghetti i gołąbków? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Mięso mielone niemal automatycznie kojarzy się z kotletami. A przecież jest sporo innych potraw i przekąsek, które można z niego zrobić. Przedstawiamy kilka inspiracji na dania z mięsem mielonym.
imprezowe klopsiki imprezowe klopsiki Fot. Shutterstock/Ildi Papp

Imprezowe klopsiki

Choć klopsiki kojarzą się głównie z garnkiem pełnym sosu, to można je zrobić również w formie przekąski jako tak zwane finger food, czyli takie, które nie wymaga używania sztućców. Takie klopsiki sprawdzą się idealnie na każdej imprezie. Jak je zrobić? 

Imprezowe klopsiki - przepis

Składniki na 30 sztuk:

  • 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny (niezbyt chudej)
  • 50 g grubo startej cebuli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego ziela angielskiego
  • 50 g migdałów ze skórką
  • 50 g sułtanek lub rodzynek
  • olej arachidowy tłoczony na zimno, do smażenia/pieczenia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy ze sobą mielone mięso i cebulę w dużej misce.
  2. Migdały siekamy i dodajemy je do mięsa wraz z przyprawami i sułtankami. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (o masie około 20 g każda), umieszczamy w brytfannie i polewamy olejem arachidowym. Pieczemy w temperaturze 225 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut. Możemy także podsmażyć je na płycie grzewczej.

Przepis pochodzi z: Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne.

W takie zgrabne klopsiki możemy wbić wykałaczkę i podawać gościom solo albo z sosem serowym do zamaczania. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie ich do koreczków na przykład z korniszonem i kawałkiem cheddara.

tarta tarta haps

Tarta z mięsnym farszem

Tarty są zawsze mile widziane - zarówno na obiad "w tygodniu", jak i podczas przyjęcia. Można przygotować takie na słodko, na przykład z owocami, ale warto pokusić się także o wersję wytrawną. Tarta z mielonym mięsem jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. 

Tarta z mięsnym farszem - przepis

Składniki:

  • dwa opakowania ciasta na tartę
  • jajko
  • 400 g mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • trzy łyżeczki curry w proszku
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż delikatnie się zrumieni. Doprawiamy podsmażone mięso solą i pieprzem, dodajemy curry oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy, aby całość dokładnie pokryła się przyprawami.
  2. Wsypujemy mrożoną marchewkę z groszkiem i mieszamy. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż warzywa zmiękną, a płyn zredukuje się co najmniej o połowę.
  3. W jednym arkuszu ciasta na tartę wycinamy na środku kilka małych kółek. Smarujemy wycięte kółka roztrzepanym jajkiem i przyklejamy je w innych miejscach do tego samego arkusza ciasta.
  4. Drugim arkuszem ciasta wypełniamy formę na tartę. Nakładamy do środka potrawkę mięsną i przykrywamy ją arkuszem ciasta z wyciętymi otworami. Odcinamy wystające poza formę kawałki ciasta i smarujemy wierzch tarty roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż tarta wyraźnie się zrumieni.

Taką tartę mięsną można wypełnić właściwie każdym rodzajem farszu. Zamiast marchewki z groszkiem warto dodać batata, fasolkę szparagową czy cukinię. Curry również można zastąpić innymi przyprawami, takimi jakie lubicie najbardziej. Tarta z mielonym mięsem to szybkie i uniwersalne danie.

Przepis pochodzi z: Tarta z potrawką wołową

Nadziewane paluchy Nadziewane paluchy Fot. Shutterstock/Viktor1

Nadziewane paluchy

Przekąski idealne to te, które łatwo zgarnąć ze stołu i szybko zjeść. Takie są paluchy z ciasta francuskiego. Smakują i wyglądają świetnie, a do tego bardzo łatwo się je robi. Darujcie sobie zawijanie pizzerinek czy czasochłonne krojenie składników na wymyślne sałatki. Te paluchy z mięsnym farszem zrobicie w oka mgnieniu.

Paluchy nadziewane mięsem - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g mięsa mielonego
  • jajko klasy 'L'
  • 100 g tartego żółtego sera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania po wierzchu
  • ziarna czarnuszki, kminku lub sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy mięso, jajko, ser, olej i przyprawy. Mieszamy.
  2. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i przecinamy go wzdłuż na trzy lub cztery pasy, w zależności od tego, jak grube mają być paluchy.
  3. Na środku każdego pasa układamy 'ścieżkę' farszu, po czym rolujemy ciasto i dokładnie zalepiamy. Każdą rolkę przekrawamy na cztery lub pięć paluchów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Każdy paluch pokrywamy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarnami.
  5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny lub do momentu, aż paluchy się zarumienią.

Podajemy schłodzone. Można je serwować na przykład z dipem czosnkowym albo domowym keczupem. Takie paluchy będą też świetnie smakować z barszczem do picia. 

Śródziemnomorska kofta Śródziemnomorska kofta Fot. Shutterstock/DronG

Kofta z miętowym dipem

Kofta to przysmak popularny w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jej różne odmiany popularne są w Grecji, Libanie czy Chorwacji. Tradycyjnie przyrządza się ją z mielonego mięsa jagnięcego lub baraniego i przypraw i oblepia patyczek do szaszłyka. Choć wygląda na skomplikowane danie, przepis jest naprawdę prosty.

Śródziemnomorska kofta - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego lub jagnięcego
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wkładamy do miski i dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek i natkę. Dodajemy wszystkie przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  2. Z mięsnej masy formujemy paluchy i nabijamy je na patyczki do szaszłyków.
  3. Koftę można smażyć na średnim ogniu patelni grillowej lub zwykłej z dodatkiem odrobiny oleju albo upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Jeśli wybierzemy ten ostatni sposób, warto wcześniej wymoczyć patyczki w wodzie przez 10 minut, aby nie paliły się w piekarniku.
  4. Podczas smażenia lub pieczenia co jakiś czas obracamy szaszłyki, aby przyrumieniły się z każdej strony. Gdy się równomiernie przypieką lub przysmażą, przekładamy je na talerze.

Takie kofty można włożyć w pitę, na talerz lub jeść prosto z patyczka, zamaczając w domowym dipie tzatziki albo miętowym. Jak zrobić miętowy sos? Wystarczy wymieszać ze sobą jogurt grecki, garść posiekanych liści mięty i sok z cytryny oraz przyprawić wedle uznania solą i pieprzem. 

Roladki z bakłażana Roladki z bakłażana Fot. Shutterstock/Lapina Maria

Roladki z bakłażana

Bakłażan - pycha, sos pomidorowy - pycha, mięso - pycha. Roladki z bakłażana? Czemu nie! Taka potrawa jest idealną propozycją na obiad wystawny, ale też na co dzień. Prezentują się bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Jak je zrobić?

Roladki z bakłażana - przepis

Składniki:

  • dwa duże bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • kulka mozzarelli
  • 100 g tartego parmezanu (50+50)
  • dwa żółtka
  • dwie łyżeczki oregano (1+1)
  • łyżeczka cynamonu (0,5+0,5)
  • cebula
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • świeża bazylia do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości jednego centymetra. Rozkładamy plastry desce i posypujemy je solą. Czekamy 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osuszamy go dokładnie papierowymi ręcznikami. Mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor (po około dwie-trzy minuty z każdej strony).
  2. Przygotowujemy mięsny farsz do bakłażanów: w dużej misce umieszczamy mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz połowę tartego parmezanu (50 g). Dodajemy łyżeczkę oregano, pół łyżeczki cynamonu oraz solidną szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy do masy dwa żółtka i jeszcze raz porządnie mieszamy. Nakładamy po łyżce farszu mięsnego na usmażone plastry bakłażana i zwijamy je w roladki.
  3. Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż staną się szkliste. Dodajemy łyżeczkę oregano oraz pół łyżeczki cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlewamy krojone pomidory z puszki i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy około pięć minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.
  4. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Na sosie układamy roladki z bakłażana i posypujemy je na wierzchu pozostałym parmezanem (50 g). Wstawiamy danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Przepis pochodzi z: Roladki z bakłażana

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA