Musaka. Przepis na odrobinę Grecji w twojej kuchni. Pamiętaj o ważnym składniku beszamelu

Musaka to słynne danie kuchni greckiej. Jeśli kiedyś byliście tam na wakacjach, z pewnością mieliście okazję jej spróbować. Zachęcamy do przygotowania musaki we własnej kuchni i wpuszczenia do domu odrobiny słońca.

Więcej przepisów na dania z bakłażanem znajdziesz na Gazeta.pl.

Musaka - jak zrobić?

Musaka to greckie danie, które może nieco kojarzyć się z włoską lasagne. Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan. Tradycyjnie dodaje się do niej twardy ser owczy oraz mięso jagnięce. Można jednak użyć zamienników - mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, a zamiast sera owczego sięgnąć na przykład po parmezan lub ser pecorino.

Nieodłącznym elementem musaki jest sos beszamelowy. Pamiętajcie, gdy będziecie go przygotowywać, by dodać do niego gałkę muszkatołową. Wtedy sos na pewno wyjdzie pyszny.

Zobacz wideo Meksykańskie mac and cheese

Musaka - przepis na odrobinę Grecji w kuchni

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 100 g startego sera
  • pół szklanki oliwy
  • 450 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 90 ml białego wina
  • puszka pomidorów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka cukru
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 400 ml mleka

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrój w plastry i posyp je solą, żeby puściły wodę. Potem osusz. Połóż je na blaszce i posmaruj oliwą. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Powinno wystarczyć około 20 minut.

Zacznij robić sos mięsny. Obierz i pokrój cebulę, czosnek posiekaj. Zeszklij na patelni. Dodaj mięso i podsmaż. Zalej winem i smaż, żeby odparowała około połowa. Dodaj pomidory i przyprawy oraz cukier. Duś na niedużym ogniu przez około 20 minut. 

Teraz przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj. Nie przestawaj mieszać, żeby nie przypalić sosu. Dolewaj powoli mleko, cały czas gotuj i mieszaj. Dodaj gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. 

Bakłażana wyłóż na dnie naczynia, w którym będziesz piec musakę. Następnie ułóż warstwę z mięsa i pomidorów. Przykryj kolejną porcją bakłażana i znów połóż sos mięsny, a na nim ponownie plastry warzywa. Całość zalej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Piecz około pół godziny w 180 stopniach C.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.