Zapiekanka z bakłażana - gdy potrzebny pomysł na kolację albo obiad [PRZEPIS]

Zapiekanka z bakłażana to świetny pomysł na kolację czy obiad. Przygotowuje się ją łatwo i jest naprawdę pyszna. Mamy sprawdzony przepis na to boskie danie - inspirowane grecką musaką.

Zapiekanka z bakłażana - na każdą porę roku

Zapiekanka z bakłażana to zawsze świetny wybór. Czy chcemy przygotować ją bardziej sycącą, czy w lżejszej wersji, wystarczy podmienić kilka składników i mamy danie idealne. Inspiracją była grecka musaka, czyli chyba najbardziej sztandarowa potrawa tego kraju. Ale my przygotowujemy ją nieco inaczej.

Zanim jednak wyjaśnimy, jak zrobić zapiekankę z bakłażana, sprawdźcie też przepis na klasyk. Oto nasza wersja musaki:

Zapiekanka z bakłażana - składniki:

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mięso:

  • 400 g mięsa mielonego (w wersji sycącej wołowiny, w wersji light kurczaka lub indyka)
  • spora szczypta suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

Oraz:

  • 1 duży bakłażan (lub kilka w wersji mini)
  • 2-3 pomidory
  • 150 g drobnego makaronu (będzie bardziej sycąca) lub kaszy, np. kuskusu (wersja lżejsza)
  • starty ser (najlepiej parmezan)
  • sól i pieprz
Zobacz wideo Sprawdźcie też makaron z roladkami z bakłażana. Niebo w gębie!

Zapiekanka z bakłażana - przepis krok po kroku:

Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy solą z obu stron i odstawiamy. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Kaszę lub makaron gotujemy na półtwardo.

Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i, mieszając, podgrzewamy przez minutę. Następnie stopniowo dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i odstawiamy. Możemy przykryć rondel, by na wierzchu nie utworzył się kożuszek.

Mięso obsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany czosnek, Doprawiamy i, usmażone, łączymy z beszamelem. Wsypujemy też kaszę lub makaron i mieszamy.

Plastry bakłażana przecieramy ręcznikiem papierowym, pozbywając się nadmiaru wody i soli. Obsmażamy je z obu stron na patelni. Następnie połowę bakłażanów i pomidorów układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy warstwę mięsno-beszamelowo-makaronową. Na wierzchu układamy resztę bakłażanów i pomidorów. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Zapiekanka z bakłażana gotowa. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.

Rada: Zapiekanka z bakłażana świetnie smakuje też w wersji bezmięsnej. Wystarczy wymieszać samą kaszę/makaron z beszamelem.

Jeśli lubicie bakłażany, tego przepisu nie możecie przeoczyć. Oto ge-nial-ne, turbochrupiące bakłażanowe kąski:

Podoba wam się nasza zapiekanka z bakłażana? Podzielcie się własnymi przepisami!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.