Zapiekanka z bakłażana to zawsze świetny wybór. Czy chcemy przygotować ją bardziej sycącą, czy w lżejszej wersji, wystarczy podmienić kilka składników i mamy danie idealne. Inspiracją była grecka musaka, czyli chyba najbardziej sztandarowa potrawa tego kraju. Ale my przygotowujemy ją nieco inaczej.
Zanim jednak wyjaśnimy, jak zrobić zapiekankę z bakłażana, sprawdźcie też przepis na klasyk. Oto nasza wersja musaki:
Sos beszamelowy:
Mięso:
Oraz:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy solą z obu stron i odstawiamy. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Kaszę lub makaron gotujemy na półtwardo.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i, mieszając, podgrzewamy przez minutę. Następnie stopniowo dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i odstawiamy. Możemy przykryć rondel, by na wierzchu nie utworzył się kożuszek.
Mięso obsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany czosnek, Doprawiamy i, usmażone, łączymy z beszamelem. Wsypujemy też kaszę lub makaron i mieszamy.
Plastry bakłażana przecieramy ręcznikiem papierowym, pozbywając się nadmiaru wody i soli. Obsmażamy je z obu stron na patelni. Następnie połowę bakłażanów i pomidorów układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy warstwę mięsno-beszamelowo-makaronową. Na wierzchu układamy resztę bakłażanów i pomidorów. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Zapiekanka z bakłażana gotowa. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.
Rada: Zapiekanka z bakłażana świetnie smakuje też w wersji bezmięsnej. Wystarczy wymieszać samą kaszę/makaron z beszamelem.
Jeśli lubicie bakłażany, tego przepisu nie możecie przeoczyć. Oto ge-nial-ne, turbochrupiące bakłażanowe kąski:
Podoba wam się nasza zapiekanka z bakłażana? Podzielcie się własnymi przepisami!