Bakłażan z mozzarellą z piekarnika - bakłażan z piekarnika z pomidorami i ciągnącym się serem. Pyszności!
Bakłażan z mozzarellą z piekarnika to genialna przystawka lub lekkie danie główne. Okres wakacyjny to świetny moment na przyjęcia plenerowe. W przypadku takich wyjątkowych okazji warto pokusić się o stworzenie bardziej urozmaiconego menu. Poniżej przepis na pysznego bakłażana.
Bakłażan z piekarnika z pomidorami i mozzarellą:
Składniki:
- 1 bakłażan
- mozzarella w kulce
- 1 mały ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Przygotuj bakłażana. Umyj bakłażana. Przekrój go na pół.
- Ponacinaj go w środku, w taki sposób, aby powstała kratka.
- Dopraw do smaku solą i odstaw na jakiś czas. Później dodaj pieprz. Wszystko zalej oliwą.
- Następnie włóż bakłażana do rozgrzanego piekarnika. Temperatura powinna osiągnąć około 210 stopni.
- Całość piecz przez pół godziny. Bakłażan powinien zbrązowieć.
- Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego. Wierzch posmaruj startym czosnkiem.
- Ułóż plasterki pomidora i mozzarelli. Wykonuj to naprzemiennie. Całość skrop oliwą. Dopraw przyprawami. Piecz przez kwadrans.
- Wszystko posyp bazylią.
Cukinia i bakłażan z piekarnika - zrób ten przepis, a nie pożałujesz! Poznaj trik, dzięki któremu pozbędziesz się gorzkiego smaku
Cukinia i bakłażan z piekarnika to świetna propozycja na letni posiłek. Szybko, smacznie i pysznie. Zapiekane warzywa w ziołach? Zdecydowanie tak! To znakomity dodatek do obiadu, ale nie tylko. Spróbujcie sami, przepis znajduje się poniżej.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Bakłażan, cukinia, papryka z piekarnika:
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, oregano
Wykonanie:
- Umyj dokładnie bakłażana.
- Następnie pokrój go w plastry i oprósz delikatnie solą. Dalej odstaw bakłażana na kwadrans.
- Po tym czasie otrzyj bakłażana ręcznikiem papierowym - to powoli pozbyć się goryczki.
- Cukinię i paprykę umyj, pokrój.
- Warzywa ułóż na blasze. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami.
- Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut. Temperatura powinna być w granicach 180 stopni.
- Warzywa podawaj z sosem (np. holenderskim lub beszamelem)
Bakłażan w plastrach z piekarnika - nietypowe kotlety na rodzinny obiad
Bakłażan w plastrach z piekarnika jako niedzielny obiad? Wystarczy dodać świeże ziemniaczki, pachnący koperek i domowy kompot. Przepis na przepysznego bakłażana znajduje się poniżej.
Bakłażan panierowany z piekarnika:
Składniki:
- 2 jaja
- 1 bakłażan
- sól, pieprz, czosnek suszony, bazylia
- około 2-3 łyżek mąki
- około szklanki bułki tartej
- olej
- 3 łyżki masła
Wykonanie:
- Umyj bakłażana. Odetnij oba końce.
- Pokrój następnie bakłażana plastry.
- Oprósz go solą i odstaw na 10 minut. Później zbierz nadmiar soku.
- Posyp plasterki przyprawami oraz mąką. Dalej zanurz w jajku, a później w bułce tartej.
- Smaż minutę na oleju z obu stron.
- Przygotuj blaszkę i włóż bakłażana.
- Piecz warzywa przez 10-15 minut w 180 stopniach.
Zobacz też: Warzywa na grilla z wybornymi sosami. Sprawdź, co możesz zaserwować miłośnikom roślinnej kuchni