Bakłażan z piekarnika - zero nudy w kuchni! Pełnia smaku, a do tego zdrowo!

Bakłażan z piekarnika to szybkie i smaczne danie gotowe w kilka chwil. Z dodatkiem cukinii, sera i wyrazistych przypraw zrobi furorę na rodzinnym przyjęciu. Twoi bliscy będą prosić o dokładkę!

Bakłażan z mozzarellą z piekarnika - bakłażan z piekarnika z pomidorami i ciągnącym się serem. Pyszności!

Bakłażan z mozzarellą z piekarnika to genialna przystawka lub lekkie danie główne. Okres wakacyjny to świetny moment na przyjęcia plenerowe. W przypadku takich wyjątkowych okazji warto pokusić się o stworzenie bardziej urozmaiconego menu. Poniżej przepis na pysznego bakłażana.

Bakłażan z piekarnika z pomidorami i mozzarellą:

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • mozzarella w kulce
  • 1 mały ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Przygotuj bakłażana. Umyj bakłażana. Przekrój go na pół.
  2. Ponacinaj go w środku, w taki sposób, aby powstała kratka.
  3. Dopraw do smaku solą i odstaw na jakiś czas. Później dodaj pieprz. Wszystko zalej oliwą.
  4. Następnie włóż bakłażana do rozgrzanego piekarnika. Temperatura powinna osiągnąć około 210 stopni.
  5. Całość piecz przez pół godziny. Bakłażan powinien zbrązowieć.
  6. Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego. Wierzch posmaruj startym czosnkiem.
  7. Ułóż plasterki pomidora i mozzarelli. Wykonuj to naprzemiennie. Całość skrop oliwą. Dopraw przyprawami. Piecz przez kwadrans.
  8. Wszystko posyp bazylią.

Cukinia i bakłażan z piekarnika - zrób ten przepis, a nie pożałujesz! Poznaj trik, dzięki któremu pozbędziesz się gorzkiego smaku

Cukinia i bakłażan z piekarnika to świetna propozycja na letni posiłek. Szybko, smacznie i pysznie. Zapiekane warzywa w ziołach? Zdecydowanie tak! To znakomity dodatek do obiadu, ale nie tylko. Spróbujcie sami, przepis znajduje się poniżej.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Bakłażan, cukinia, papryka z piekarnika:

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, oregano

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie bakłażana.
  2. Następnie pokrój go w plastry i oprósz delikatnie solą. Dalej odstaw bakłażana na kwadrans.
  3. Po tym czasie otrzyj bakłażana ręcznikiem papierowym - to powoli pozbyć się goryczki.
  4. Cukinię i paprykę umyj, pokrój.
  5. Warzywa ułóż na blasze. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami.
  6. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut. Temperatura powinna być w granicach 180 stopni.
  7. Warzywa podawaj z sosem (np. holenderskim lub beszamelem)

Bakłażan w plastrach z piekarnika - nietypowe kotlety na rodzinny obiad

Bakłażan w plastrach z piekarnika jako niedzielny obiad? Wystarczy dodać świeże ziemniaczki, pachnący koperek i domowy kompot. Przepis na przepysznego bakłażana znajduje się poniżej. 

Bakłażan panierowany z piekarnika:

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 bakłażan
  • sól, pieprz, czosnek suszony, bazylia
  • około 2-3 łyżek mąki
  • około szklanki bułki tartej
  • olej
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

  1. Umyj bakłażana. Odetnij oba końce.
  2. Pokrój następnie bakłażana plastry.
  3. Oprósz go solą i odstaw na 10 minut. Później zbierz nadmiar soku.
  4. Posyp plasterki przyprawami oraz mąką. Dalej zanurz w jajku, a później w bułce tartej.
  5. Smaż minutę na oleju z obu stron.
  6. Przygotuj blaszkę i włóż bakłażana.
  7. Piecz warzywa przez 10-15 minut w 180 stopniach. 

Zobacz też: Warzywa na grilla z wybornymi sosami. Sprawdź, co możesz zaserwować miłośnikom roślinnej kuchni

Więcej o: