Te flaki robią tylko babcie z Lubelszczyzny. Dodają do nich jeden składnik, który dla innych jest zaskoczeniem

O flakach można powiedzieć wiele. Przede wszystkim to, że nie wszyscy za nimi przepadają, można pokusić się nawet o stwierdzenie, że niektórzy wręcz ich nienawidzą. Pomimo takich zdań i tak warto spróbować tej wersji. Pochodzi ze wschodniej części Polski i potrafi zaskoczyć.

Flaki to kultowe danie, które kojarzyć się może z wieloma rzeczami. Dla niektórych to wspaniały smak dzieciństwa, dla innych kulinarny koszmar. Nieważne, w której grupie się znajdujesz i tak warto wiedzieć, jak odpowiednio je przygotować. By ich smak był faktycznie bardzo dobry, trzeba zastosować się do pewnej zasady. Mówi ona o tym, że przed umieszczeniem flaków w bulionie trzeba je obgotować. Dzięki temu ich smak będzie dużo lepszy i nie będą one tak twarde.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Jeśli masz więc zamiar wykonać to danie, to mamy jeszcze jedną radę. Spróbuj użyć tego przepisu, który wyróżnia się na tle tego klasycznego. To receptura na flaki po zamojsku, a odróżnia je dodatek pewnego składnika. Dodaje się do nich koncentrat pomidorowy, ale można również użyć passaty lub przecieru. Z nim będą one jeszcze smaczniejsze.

Przepis na flaki po zamojsku

Składniki

  • 1 kg gotowych flaków cielęcych,
  • 2 marchewki,
  • 4 łyżki zielonego groszku,
  • korzeń pietruszki,
  • pół główki selera,
  • średnia cebula
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zalej flaki zimną wodą i je zagotuj. Następnie odcedź, zalej czystym płynem i powtórz gotowanie, a na koniec znowu je odcedź.
  2. Do garnka wlej czystą wodę, dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, a także obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Wrzuć w ten sposób pietruszkę, seler i marchew. Gotuj całość na wolnym ogniu.
  3. Po upływie 20 minut wrzuć do wywaru obgotowane flaki. Cebulę obierz, opal nad ogniem i również wrzuć do garnka, na koniec dodaj zielony groszek.
  4. Na patelni rozpuść smalec i dodaj do niego mąkę. Zamieszaj i przygotuj w ten sposób zasmażkę. Do oddzielnej miseczki odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją z koncentratem pomidorowym.
  5. Przygotowany wywar przelej do garnka, dodaj również zasmażkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem, obiema paprykami i majerankiem. Gotuj przez następne 15 minut, by zupa zgęstniała. Podawaj ze świeżym pieczywem, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.