Zaczął się sezon na boczniaki. Przepis na te pyszne grzyby w azjatyckiej marynacie podbije twoje serce

Boczniaki od kilku lat stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Są doskonałą alternatywą dla mięsa, docenianą przez wielu wegan i wegetarian. Nawet restauracje zaczęły serwować chrupiące kotlety z tych delikatnych grzybów. Choć to pyszna wersja, warto wypróbować je również w orientalnej marynacie. Przepis na boczniaki po azjatycku stanie się hitem w twojej kuchni.

Sezon na grzyby rozpoczął się w pełni, a tym samym w wielu polskich domach gospodynie i gospodarze testują nowe przepisy z ulubionymi grzybami w roli głównej. Pomysłów na boczniaki w książkach kucharskich nie brakuje, jednak tych w orientalnej marynacie z pewnością jeszcze nie jedliście. Będą smakować wyśmienicie z dodatkiem świeżo ugotowanego ryżu. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Składniki:

  • 750 g boczniaków,
  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • pół główki czosnku,
  • pół szklanki sosu sojowego,
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 plastry imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie sezam do dekoracji.

Marynowane boczniaki. Przepis na orientalne danie w wersji wege

Boczniaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy je na bok w głębokim naczyniu. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Do naczynia wlewamy sos sojowy, oliwę lub olej, dodajemy ocet ryżowy, miód, imbir oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy w osobnym rondelku na słabym ogniu, by nie przypalić składników. Do orientalnej marynaty dodajemy również drobną posiekaną papryczkę chilli.

Do naczynia z boczniakami wlewamy marynatę. Grzyby moczymy kilka godzin. Można również zostawić je tak na całą noc, jednak należy wsadzić je wówczas do lodówki. Po tym czasie smażymy je na patelni wraz z resztkami marynaty. W międzyczasie w rondelku gotujemy ryż, stosując się do zasady dwóch szklanek wody na jedną szklankę suchego ryżu. Gotujemy go na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż będzie gotowy, a boczniaki usmażone, danie jest gotowe. Wystarczy ryż przełożyć do miseczki i podawać z grzybami w marynacie. Opcjonalnie można potrawę udekorować podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego!

Więcej o: