Sezon na grzyby rozpoczął się w pełni, a tym samym w wielu polskich domach gospodynie i gospodarze testują nowe przepisy z ulubionymi grzybami w roli głównej. Pomysłów na boczniaki w książkach kucharskich nie brakuje, jednak tych w orientalnej marynacie z pewnością jeszcze nie jedliście. Będą smakować wyśmienicie z dodatkiem świeżo ugotowanego ryżu. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Boczniaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy je na bok w głębokim naczyniu. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Do naczynia wlewamy sos sojowy, oliwę lub olej, dodajemy ocet ryżowy, miód, imbir oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy w osobnym rondelku na słabym ogniu, by nie przypalić składników. Do orientalnej marynaty dodajemy również drobną posiekaną papryczkę chilli.
Do naczynia z boczniakami wlewamy marynatę. Grzyby moczymy kilka godzin. Można również zostawić je tak na całą noc, jednak należy wsadzić je wówczas do lodówki. Po tym czasie smażymy je na patelni wraz z resztkami marynaty. W międzyczasie w rondelku gotujemy ryż, stosując się do zasady dwóch szklanek wody na jedną szklankę suchego ryżu. Gotujemy go na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż będzie gotowy, a boczniaki usmażone, danie jest gotowe. Wystarczy ryż przełożyć do miseczki i podawać z grzybami w marynacie. Opcjonalnie można potrawę udekorować podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego!