Więcej grzybowych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wśród sposobów na przechowywanie grzybów możemy wymienić oczywiście mrożenie i suszenie (czasami pasteryzację, ale to już wyższa szkoła jazdy). O ile zamrozić można niemal wszystkie grzyby (niektóre warto wcześniej np. podgotować, żeby nie były gorzkie), tak w przypadku suszenia już zaczynają się schody. Czy wszystkie gatunki grzybów nadają się do suszenia? Niestety nie.
Suszone grzyby są podstawą wielu dań, między innymi stanowią podstawę Wigilijnego menu. Suszone grzyby wystarczy po prostu odpowiednio wcześniej namoczyć, ugotować i robić z nimi najpyszniejsze cuda - barszcze, zupy, krokiety i pierogi. Jednak grzybowy sukces osiągniemy susząc np. borowiki, podgrzybki czy koźlarze, czyli grzyby, które pod kapeluszem mają rurki. A co z grzybami, które mają blaszki?
Grzyby z blaszkami pod spodem źle znoszą suszenie. Delikatne blaszki szybko nabierają temperatury i palą się lub kruszą. Tak więc jeśli masz w koszyku kanie, kurki, gąski lub opieńki - lepiej zrezygnuj z suszenia. Dodatkowo kurki podczas suszenia stają się gorzkie. Są to także grzyby, które nie mają w sobie dużo wilgoci i podobnie jak gąski po wysuszeniu i później po namoczeniu, nie odzyskują dawnej tekstury, stają się twarde i gumowate. Nie powinno się suszyć także maślaków - te grzyby zdecydowanie najlepiej smakują w zupie, sosie lub occie.
O ile kurek, gąsek i kań nie powinno się suszyć ze względu na różnicę w smaku i trudności w późniejszym przechowywaniu (po ususzeniu często zostaje z nich po prostu proszek, który szybko "zabiera" wilgoć), tak jeden gatunek grzyba podczas tego rodzaju obróbki może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Chodzi o rydze i inne jadalne mleczaje. Rydze mają w sobie charakterystyczny płyn, który przypomina mleczko. Płyn ten zawiera dużo białka, które podczas suszenia ulega rozkładowi, uwalniając toksyczne dla człowieka związki chemiczne. Jeśli już masz pod ręką trochę rydzów, możesz je zamarynować lub po prosu usmażyć na maśle z odrobiną soli. W tym wydaniu są najpyszniejsze.