Jak suszyć grzyby w piekarniku? Jeden błąd i zrobisz z nich paciajkę. Wcale nie chodzi o temperaturę

Sierpień rozpieszcza grzybiarzy i miłośnicy grzybobrania wracają z lasu z pełnymi koszami najróżniejszych okazów. Oczywiście grzyby są pyszne w każdej postaci, jeśli jest ich więcej, niż jesteśmy w stanie przejeść, warto je wysuszyć. Jak suszyć grzyby w piekarniku, żeby nie zamieniły się w brunatną paćkę? Temperatura jest ważna, ale nie najważniejsza.

Więcej grzybowych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nasze babcie suszyły grzyby nawlekając je na nitkę, lub cienki sznurek i zawieszały nad kuchnią kaflową, gdzie suszyły się leniwie przez dobrych kilka dni. Moja babcia z kolei suszyła grzyby na kratce położonej na cegłach nad fajerkami. Ja z kolei dary lasu (i ogrodu) suszę w elektrycznej suszarce do grzybów, ale co mają zrobić ludzie, którzy nie mają ani kuchni kaflowej, ani suszarki? Cóż, rozkładanie grzybów na słońcu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jak sobie zatem poradzić z nadmiarem grzybów? Z pomocą przychodzi piekarnik. 

Jak ususzyć grzyby w piekarniku?

Piekarnik służy nie tylko do przygotowywania potraw, ale pomoże także w suszeniu warzyw, owoców i oczywiście grzybów. Jednak żeby prawidłowo wysuszyć grzyby w piekarniku, trzeba zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim warto wiedzieć, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Jeśli mamy rydze, gąski, kanie lub kurki - lepiej ich nie suszyć. To grzyby blaszkowate, a delikatne blaszki szybko przyjmują temperaturę i się kruszą. Lepiej nie suszyć także maślaków - te niech wylądują w sosie lub zupie grzybowej. 

Jeśli już wiesz, że najlepiej do suszenia nadają się borowiki, podgrzybki lub koźlarze, na samym początku dokładnie oczyść grzyby i pokrój je na kawałki. Powinny być jednakowej grubości, żeby równomiernie się ususzyły. Następnie ułóż je na kratce i włóż do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i włącz funkcję termoobiegu. I teraz najważniejsza rzecz: grzyby muszą suszyć się przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Suszenie grzybów w piekarniku. Dlaczego drzwiczki muszą być uchylone?

Pewnie dla wielu z was wydaje się to oczywiste - grzyby w piekarniku mają się ususzyć, a nie uparować. Pod wpływem ciepła, gdyby parują i ta para musi mieć ujście. W przeciwnym razie nadmiar wilgoci jeszcze bardziej wsiąknie w grzyby i zamiast twardych, perfekcyjnie wysuszonych kawałków otrzymamy rozmiękniętą paciajkę. Przez uchylone drzwiczki nadmiar wilgoci uleci, a grzyby idealnie wyschną. Grzyby wysuszone w ten sposób i odpowiednio przechowywane, spokojnie przetrwają nawet 3-4 lata.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.