• Link został skopiowany

Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz tej zupy. Będziesz do niej wracać. Wszystko dzięki tym grzybom

Jeśli szukasz pysznej propozycji na zdrowy i smaczny obiad, to koniecznie biegnij do sklepu po te grzyby. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów, ale zupa z boczniaków nie ma sobie równych. Oto jak ją przygotować.
Zupa z boczniaków
hanbr / Getty Images/iStockphoto

Boczniaki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które chętnie wykorzystuje się w polskich domach. Mają łagodny, ale korzenny aromat, mięsistą strukturę i kształt muszli. Poza tym, że smakują obłędnie, warto wiedzieć, że są źródłem białka i wielu cennych witamin. Dlatego jeśli marzy ci się proste i szybkie danie, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Zupa z boczniaków - oto jak ją przygotować. 

Zobacz wideo echodnia.eu Grzybowe szaleństwo już się rozpoczęło. Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce opowiada jakie grzyby możemy spotkać

Zupa z boczniaków. Te grzyby królują na stołach

Boczniaki są niezwykle popularne w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. W ostatnich latach zaczynają być doceniane również w Polsce. Lubimy dodawać je do codziennej diety, ponieważ są niskokalorycznymi grzybami o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu.

Świetnie sprawdzają się w kuchni jako zamiennik mięsa w daniach roślinnych. Już samo podsmażenie ich z odrobiną oleju i przypraw przyniesie nam pyszny efekt. Można je jednak również dodać do gulaszu lub wykorzystać do przygotowania sosów oraz zup.

Przepis na zupę z boczniaków. Klasyczne danie z dodatkiem ziemniaków i boczku

Zupa z boczniakami w tym wydaniu jest bardzo sycąca i pyszna. Boczniaki słyną z łagodnego smaku, dlatego w potrawie niemal nie czuć nuty grzybowej. W wersji wegańskiej danie można przygotować na wywarze warzywnym bez dodatku mięsa.

Składniki:

  • 750 ml bulionu mięsnego,
  • 250 g surowych boczniaków,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • 75 g wędzonego boczku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

Na początek dokładnie obmyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę, a boczniaki w paski. Można je też poszarpać na paski. Wstaw bulion do gotowania i w międzyczasie przygotuj dodatki.

Zetrzyj czosnek, podsmaż go na maśle, a następnie przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż boczek, a gdy się zarumieni, posyp go mąką i dokładnie wymieszaj. Po tym zabiegu również przełóż go na talerz. Podsmaż boczniaki na maśle do momentu, gdy się zarumienią i zmniejszą swoją objętość. Pod koniec przypraw je solą i pieprzem.

Kiedy bulion zacznie się gotować, przełóż do niego ziemniaki, boczniaki oraz boczek. Całość gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Skosztuj zupy, jeśli będzie taka potrzeba, możesz doprawić ją solą i pieprzem. Tak przygotowana jest gotowa do podania. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: