• Link został skopiowany

Tanie i pyszne kotleciki bez mięsa. Wysiłku tyle, co kot napłakał

Szukasz pomysłu na obiad w piątek? A może masz za dużo miesiąca do końca pieniędzy i chcesz zrobić dobry obiad po taniości? Mamy na to sposób. Te kotleciki to hit regionalnych kuchni i zrobisz je z kilku prostych składników. Masz pod ręką kaszę gryczaną? No, to możesz zabierać się za gotowanie.
Kotlety z kaszy gryczanej
Elenglush /Shutterstock

Tani obiad, smaczny obiad, prosty obiad. Nic dodać, nic ująć - takie właśnie są kotleciki gryczane. Jeśli przejadły ci się już klasyczne mielone, nie masz siły tłuc schabowych, a na roladki nie masz ochoty, kotleciki gryczane przybędą z odsieczą. Jak je zrobić? Tak prosto, jak tylko się da. Oprócz kasz przyda się też trochę twarogu. Dzięki temu kotleciki będą delikatniejsze i dużo smaczniejsze. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotleciki z kaszy gryczanej. Najlepszy obiad za grosze

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta
  • 4 łyżki startego sera (opcjonalnie),
  • olej lub smalec do smażenia.

Kotleciki z kaszy gryczanej - sposób wykonania:

  1. Kaszę ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie. Dlaczego wybrałam w przepisie kaszę niepaloną? Ponieważ bardziej mi smakuje, ale jeśli wolisz kaszę paloną, śmiało możesz ją wybrać. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie tłuszczu.
  2. Ugotowaną kaszę, twaróg i cebulę przełóż do miski i tłuczkiem lub praską do ziemniaków rozdrobnij, by powstała w miarę jednolita masa.
  3. Do roztłuczonej kaszy dodaj jajka, kilka łyżek bułki tartej, ser, jeśli go używasz oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszaj tak jak masę na kotlety mielone.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj z maszy kształt kotletów. Dokładnie obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Wskazówka: Jeśli chcesz, do masy na kotleciki z kaszy gryczanej możesz dodać ulubione grzyby. Pieczarki i boczniaki są w marketach cały rok, ale jeśli trwa sezon, śmiało dodawaj kurki, borowiki lub inne grzyby. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej je zeszklić na maśle, najlepiej razem z cebulką. 

Więcej o: