Strzelczyk zdeklasował przepis babci. Ta zupa to coś lepszego. To, co do niej dodał może poruszyć każdego

Tomasz Strzelczyk coraz częściej zdradza przepisy, które zachwycają cały internet. Dziś przyszedł czas na odtworzenie klasycznej potrawy, którą znamy z dzieciństwa. Ta zupa zawsze wywoływała uśmiech na twarzy, a dzięki niej brzuch był pełen przez długi czas. Nie zapomnij o jednym składniku, bo to właśnie on nadaje wyjątkowości.
Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno podrobić, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Aby jeszcze bardziej przybliżyć nam tradycyjne receptury, Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać swoją wersję kapuśniaku. Na swoim kanale na YouTubie pokazał krok po kroku, jak się za to zabrać. Jednak okazuje się, że to danie robi nieco inaczej. Na sam koniec, aby potrawa była bardziej gęsta, do wywaru dodaje kaszy manny

Przepis na kapuśniak Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg kawałków z kurczaka (uda i skrzydełka),
  • pół główki młodej kapusty,
  • średnia cebula,
  • większy kawałek pora,
  • pół główki selera,
  • 4 marchewki bulionu + 1 dodatkowa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • świeży koperek,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z nieczystości i włóż do większego garnka. Warzywa obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki, wrzuć je do mięsa. Całość zalej wodą, dodaj pół łyżeczki pieprzu i liście laurowe. Garnek ustaw na średnim ogniu, a jego zawartość gotuj przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z wywaru wszystkie składniki.
  2. Kapustę przemyj i pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz ze skórki i również posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do czystego garnka.
  3. Do garnka z marchewką dorzuć łyżkę masła i ustaw na małym ogniu. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj go do marchewki wraz z cebulą. Podsmażaj całość przez 10 minut.
  4. Po tym czasie do warzyw wrzuć kapustę i kolejną łyżkę masła. Wymieszaj i smaż przez 10 minut.
  5. Następnie zalej całość wcześniej przygotowanym wywarem. Dodaj do potrawy oddzielone od kości kawałki kurczaka. Zupę dopraw solą, pieprzem i obsyp wierzch świeżym koperkiem i natką pietruszki.
  6. Aby danie było bardziej gęste wsyp do wywaru 3 łyżki kaszy manny. Serwuj na gorąco. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.