To najlepsza zupa na jesień. Weź kapustę i trzy mięsa, a bez dokładki się nie obejdzie

Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest kwaśna, esencjonalna i potrafi rozgrzać i ciało, i duszę, kiedy za oknem plucha. Dzisiejszy przepis na kapuśniak jest wyjątkowy. Będzie to twoja ulubiona potrawa z kiszoną kapustą, a to dzięki wywarowi. Postaw na trzy mięsa, a bez dokładki się nie obejdzie.

Polacy uwielbiają intensywne, kwaśne smaki. Zajadamy się treściwym bigosem, pożywnym żurkiem i pełnym aromatu kapuśniakiem. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszy kapuśniak twojego życia. Podstawą są trzy mięsa. Najlepiej postawić na żeberka - surowe i wędzone - przyda się także boczek. Taka zupa postawi na nogi w najbardziej leniwy i ponury dzień. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na gołąbki bez zawijania

Najlepszy przepis na kapuśniak. Na tych mięsach będzie prima sort

Składniki:

  • ok. 700 g wędzonych żeberek,
  • 700 g żeberek surowych,
  • 300 g boczku,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek włoszczyzny,
  • pół dużej główki białej kapusty,
  • 500 g kiszonej kapusty (lub więcej, jeśli wolisz kwaśne zupy),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
  • kilka ziemniaków,
  • 3-4 ząbki czosnku.

Kapuśniak na trzech mięsach - sposób wykonania:

  1. Wędzone i surowe żeberka podziel na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Na wolnym ogniu zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz włoszczyznę. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiszoną kapustę lekko odciśnij z soku (sok zachowaj) i poszatkuj na desce. Boczek pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną kapustę i smaż całość przez ok. 10 minut.
  4. Kiedy kapusta się podsmaża, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną białą kapustę. Wywar posól delikatnie i dodaj pieprz.
  5. Kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie, dodaj zawartość patelni. Gotuj dalej, aż kapusta kiszona będzie miękka (biała szybko mięknie). Pod koniec gotowania dopraw do smaku sokiem z kiszonej kapusty.
Więcej o: