Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Ciocia Halina strzegła go jak skarbu, dziś wiem dlaczego

Kuchnia polska bogata jest w różnego rodzaju zupy, które od lat odtwarzane są w każdym domu. W moim rodzinnym zawsze królował wywar na żeberkach, który wzbogacony był różnymi składnikami. Jednak przepis na niego był pilnie strzeżony i tylko niektórzy znali szczegóły. Dziś mogę podzielić się nim z innymi. Jeden składnik sprawia, że zupa jest tak wyjątkowa.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Ile domów, tyle oryginalnych i niepowtarzalnych przepisów na najpopularniejsze dania. Nie można powiedzieć, że każdy z nas robi je tak samo, więc receptur jest naprawdę mnóstwo. W moim rodzinnym domu również każdy gospodarz i gospodyni przyrządzali kultowe dania całkiem inaczej. Jednak jeden przepis od lat nie został zmieniony. Jest to receptura na kapuśniak, którym zachwyca się chyba każdy. Jego sekretem jest jeden składnik, który był dla mnie niemałym zaskoczeniem. By jego smak był jeszcze lepszy, od lat umieszcza się w nim jabłka. Dodają mu one nieco słodyczy i świeżości.

Przepis na kapuśniak z jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jabłka,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie zupy zacznij od obrania i pokrojenia warzyw i jabłek. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchew w talarki, a cebule drobno posiekaj. Jabłka również pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Nie zapomnij o kapuście kiszonej. Opłucz ją pod zimną wodą i poszatkuj.
  2. Zajmij się również mięsem. Kiełbasę pokrój w talarki, żeberka podziel na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim zarówno żeberka jak i kiełbasę. Następnie umieść mięso w garnku i zalej wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości żeberek.
  3. W tym czasie, na tej samej patelni obsmaż wszystkie warzywa. Dodaj je do wywaru i zamieszaj. Do garnka wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i kawałki jabłka. Duś całość przez następne 40 minut, aż kapusta stanie się miękka.
  4. Na sam koniec dopraw zupę solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Podawaj ją na gorąco wraz ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA