To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!

Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.

Chyba każdy z nas zna kapuśniak, który wychodzi spod ręki babci. Zawsze jest odpowiednio kwaśny, a każdy składnik jest świetnie wyczuwalny. Takie danie może naprawdę zapełnić nas na wiele godzin i sprawić, że rozgrzejemy się od środka. My jednak poznaliśmy sposób, jak go ulepszyć. Dodawaliśmy kilka składników, które okazały się strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

Ta zupa z kiszonej kapusty może być niemałym zaskoczeniem. Dlaczego? Oprócz kapusty można w niej znaleźć mięso mielone, przecier pomidorowy i przede wszystkim ogórki konserwowe. Takie połączenie smaków po prostu nie mieści się w głowie. Zrobienie tego dania na obiad gwarantuje słowa zachwytu.

Przepis na zupę z kiszonej kapusty i ogórków

Składniki

  • 750 ml bulionu,
  • 300 g wołowego mięsa mielonego,
  • łyżka oleju,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W większym garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego mięso mielone. Smaż je przez kilka chwil, do momentu całkowitego wysmażenia.
  2. Gdy mięso będzie gotowe, obsyp je solą i pieprzem. Wlej również do niego przecier pomidorowy i zamieszaj. Trzymaj całość na ogniu przez następne 5 minut.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i opłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin, a ogórki wyjmij z zalewy. Oba warzywa pokrój w kostkę.
  4. Do mięsa znajdującego się w garnku dodaj kapustkę, cebulę i ogórki. Zamieszaj i smaż na wolnym ogniu przez następne 10 minut.
  5. Tak przygotowaną mieszankę zalej bulionem, dopraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem.
  6. Zupę zagotuj i trzymaj na ogniu przez następne 30 minut. Po tym czasie jest gotowa do zaserwowania. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: