-
Haps
-
Jak przygotować
- To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.
Chyba każdy z nas zna kapuśniak, który wychodzi spod ręki babci. Zawsze jest odpowiednio kwaśny, a każdy składnik jest świetnie wyczuwalny. Takie danie może naprawdę zapełnić nas na wiele godzin i sprawić, że rozgrzejemy się od środka. My jednak poznaliśmy sposób, jak go ulepszyć. Dodawaliśmy kilka składników, które okazały się strzałem w dziesiątkę.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa
Ta zupa z kiszonej kapusty może być niemałym zaskoczeniem. Dlaczego? Oprócz kapusty można w niej znaleźć mięso mielone, przecier pomidorowy i przede wszystkim ogórki konserwowe. Takie połączenie smaków po prostu nie mieści się w głowie. Zrobienie tego dania na obiad gwarantuje słowa zachwytu.
Przepis na zupę z kiszonej kapusty i ogórków
Składniki
- 750 ml bulionu,
- 300 g wołowego mięsa mielonego,
- łyżka oleju,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- cebula,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 6 ogórków konserwowych,
- łyżeczka mielonego kminku,
- pół łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W większym garnku rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego mięso mielone. Smaż je przez kilka chwil, do momentu całkowitego wysmażenia.
- Gdy mięso będzie gotowe, obsyp je solą i pieprzem. Wlej również do niego przecier pomidorowy i zamieszaj. Trzymaj całość na ogniu przez następne 5 minut.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i opłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin, a ogórki wyjmij z zalewy. Oba warzywa pokrój w kostkę.
- Do mięsa znajdującego się w garnku dodaj kapustkę, cebulę i ogórki. Zamieszaj i smaż na wolnym ogniu przez następne 10 minut.
- Tak przygotowaną mieszankę zalej bulionem, dopraw cukrem, kminkiem, solą i pieprzem.
- Zupę zagotuj i trzymaj na ogniu przez następne 30 minut. Po tym czasie jest gotowa do zaserwowania. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl