Włożył do garnka, wymieszał i zrobił zupę, której nie odmówiłaby babcia. Strzelczyk znów zaskoczył

Tomasz Strzelczyk potrafi zaskoczyć nawet wtedy, gdy pokazuje przepis na najbardziej klasyczne danie. Tym razem również nie obyło się od niecodziennych produktów, które wsypuje do jednej z bardziej klasycznych potraw. To, czym ją wykańcza, jest jedyne w swoim rodzaju. Musisz przeczytać przepis, by sam się przekonać co to takiego.

Tomasz Strzelczyk lubi dzielić się wyjątkowymi potrawami, a także tym jak poprawia im smak. Tym razem postanowił podrasować klasyczny kapuśniak, który tak bardzo lubimy. W jego wersji można znaleźć wiele standardowych składników, ale można również poczuć coś, czego zazwyczaj nie dodajemy.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Na pierwszy rzut oka kapuśniak Strzelczyka może się niczym nie różnić, ale nie jest to prawda. By zupa była bardziej gęsta, a do tego nabrała lepszego smaku i charakteru dodaje on jeden składnik. Jest to kasza manna, którą dodaje w małych ilościach. Wsypuje ją na sam koniec, by zupa miała lepszą konsystencję. 

Przepis na kapuśniak Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 1 kg kawałków z kurczaka (uda i skrzydełka),
  • pół główki młodej kapusty,
  • średnia cebula,
  • większy kawałek pora,
  • pół główki selera,
  • 4 marchewki bulionu + 1 dodatkowa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • świeży koperek,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść z nieczystości i włóż do większego garnka. Warzywa obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki, wrzuć je do mięsa. Całość zalej wodą, dodaj pół łyżeczki pieprzu i liście laurowe. Garnek ustaw na średnim ogniu, a jego zawartość gotuj przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z wywaru wszystkie składniki.
  2. Kapustę przemyj i pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz ze skórki i również posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do czystego garnka.
  3. Do garnka z marchewką dorzuć łyżkę masła i ustaw na małym ogniu. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj go do marchewki wraz z cebulą. Podsmażaj całość przez 10 minut.
  4. Po tym czasie do warzyw wrzuć kapustę i kolejną łyżkę masła. Wymieszaj i smaż przez 10 minut.
  5. Następnie zalej całość wcześniej przygotowanym wywarem. Dodaj do potrawy oddzielone od kości kawałki kurczaka. Zupę dopraw solą, pieprzem i obsyp wierzch świeżym koperkiem i natką pietruszki.
  6. Aby danie było bardziej gęste wsyp do wywaru 3 łyżki kaszy manny. Serwuj na gorąco. Smacznego!
Twoja ulubiona zupa to?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.