Zupa, w której łączą się smaki swojskiego mięsa i domowej kapusty kiszonej to wspomnienie z dawnych lat niejednej osoby. Wszystko dokładnie doprawione, a do tego z dodatkiem warzyw. Jednak ile domów, gospodyń i gospodarzy, tyle też przepisów. My przedstawiamy recepturę na kapuśniak, który szczególnie wyróżnia się na tle innych wersji.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Przede wszystkim jego aromatyczny smak to zasługa mieszanki trzech mięs. Znajdziesz w nim żeberka, wędzony boczek i swojską kiełbasę. Jednak to nie wszystko. Oprócz tych składników bardzo wyczuwalne są suszone grzyby. To one nadają mu smaku, który trudny jest do podrobienia.
Przepis na kapuśniak z grzybami
Składniki
- 1 l bulionu,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 200 g suszonych grzybów,
- 500 g żeberek,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g swojskiej kiełbasy,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Mięso podziel na mniejsze kawałki i umieść je w garnku, zalej bulionem. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
- Grzyby umieść w ciepłej wodzie na około 30 minut, do momentu aż staną się miękkie. Następnie odcedź je, zachowując wywar z namaczania.
- Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Następnie dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
- Ziemniaki obierz i pokrój. Po kilku minutach umieść je w garnku, w którym już gotują się składniki.
- Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
- Na koniec dopraw do smaku, wrzuć posiekane grzyby i gotuj przez około 20 minut. Taką zupę podawaj z pieczywem, smacznego!