Dodałam do kapuśniaku ten składnik i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zjadłam 4 miski na raz

Kapuśniak to zupa, która ma szczególne miejsce nie tylko w domowych książkach kucharskich, a także w sercach. Jest to bomba witaminowa, a jej smak jest tak wyjątkowy, że w żadnej zupie nie ma podobnego. Dodaj do niego ten składnik, a będzie jeszcze smaczniejszy.

Zupa, w której łączą się smaki swojskiego mięsa i domowej kapusty kiszonej to wspomnienie z dawnych lat niejednej osoby. Wszystko dokładnie doprawione, a do tego z dodatkiem warzyw. Jednak ile domów, gospodyń i gospodarzy, tyle też przepisów. My przedstawiamy recepturę na kapuśniak, który szczególnie wyróżnia się na tle innych wersji.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Przede wszystkim jego aromatyczny smak to zasługa mieszanki trzech mięs. Znajdziesz w nim żeberka, wędzony boczek i swojską kiełbasę. Jednak to nie wszystko. Oprócz tych składników bardzo wyczuwalne są suszone grzyby. To one nadają mu smaku, który trudny jest do podrobienia.

Przepis na kapuśniak z grzybami

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 500 g żeberek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki i umieść je w garnku, zalej bulionem. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
  2. Grzyby umieść w ciepłej wodzie na około 30 minut, do momentu aż staną się miękkie. Następnie odcedź je, zachowując wywar z namaczania.
  3. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Następnie dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój. Po kilku minutach umieść je w garnku, w którym już gotują się składniki.
  5. Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
  6. Na koniec dopraw do smaku, wrzuć posiekane grzyby i gotuj przez około 20 minut. Taką zupę podawaj z pieczywem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.