-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi
Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi
Niektóre dania są tak bardzo znane, że gdy tylko wypowiemy ich nazwę, w ustach czujemy ich smak. Tak właśnie jest z kapuśniakiem. Jego charakterystyczny posmak trudno zapomnieć, a w okresie jesienno-zimowym gości na naszych stołach bardzo często. Każda jego łyżka rozgrzewa nas do czerwoności, a pełen smak zapełnia nas na długo.
Kuchnia polska bogata jest w głębokie i charakterystyczne smaki. Dodatkowo bardzo dużo dań zrobionych jest na mięsie, kapuście i ziemniakach. Ta potrawa również ma w sobie te składniki i to właśnie one są jej fundamentem. Jest niesamowicie rozgrzewająca, a jej aromat podczas gotowania rozchodzi się na cały rok. By wyszła, ciocia zawsze mi powtarzała, że trzeba wybrać odpowiednie mięso. Za każdym razem to robię i jestem zadowolona z efektów.
Zobacz wideo Krem z pieczarek
Kapuśniak dzięki odpowiedniej mieszance składników zyskuje na smaku i głębi. Ci, którzy za nim przepadają, z pewnością mają własne triki na podkręcenie jego aromatu. Moja ciocia zawsze powtarzała, że smak to zasługa mięsa. Zawsze robiła go na żeberkach, boczku i swojskiej kiełbasie i każdy go chwalił.
Przepis na kapuśniak na żeberkach
Składniki
- 2 l bulionu,
- 1 kg żeberek,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g swojskiej kiełbasy,
- 2 duże marchwie,
- kawałek selera,
- pietruszka,
- 6 liści laurowych,
- 7 kulek ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 5 ziemniaków,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz,
- 100 g suszonych grzybów.
Sposób przygotowania
- Mięso umieść w garnku i zalej bulionem. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
- Grzyby pozostaw do namoczenia, następnie odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
- Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój. Boczek posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę wraz z boczkiem. Następnie razem z ziemniakami umieść wszystko w garnku, w którym już gotują się składniki.
- Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
- Na koniec dopraw do smaku, wrzuć grzyby i gotuj przez około 20 minut. Taką zupę podawaj z pieczywem, smacznego!