Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi

Niektóre dania są tak bardzo znane, że gdy tylko wypowiemy ich nazwę, w ustach czujemy ich smak. Tak właśnie jest z kapuśniakiem. Jego charakterystyczny posmak trudno zapomnieć, a w okresie jesienno-zimowym gości na naszych stołach bardzo często. Każda jego łyżka rozgrzewa nas do czerwoności, a pełen smak zapełnia nas na długo.

Kuchnia polska bogata jest w głębokie i charakterystyczne smaki. Dodatkowo bardzo dużo dań zrobionych jest na mięsie, kapuście i ziemniakach. Ta potrawa również ma w sobie te składniki i to właśnie one są jej fundamentem. Jest niesamowicie rozgrzewająca, a jej aromat podczas gotowania rozchodzi się na cały rok. By wyszła, ciocia zawsze mi powtarzała, że trzeba wybrać odpowiednie mięso. Za każdym razem to robię i jestem zadowolona z efektów.

Zobacz wideo Krem z pieczarek

Kapuśniak dzięki odpowiedniej mieszance składników zyskuje na smaku i głębi. Ci, którzy za nim przepadają, z pewnością mają własne triki na podkręcenie jego aromatu. Moja ciocia zawsze powtarzała, że smak to zasługa mięsa. Zawsze robiła go na żeberkach, boczku i swojskiej kiełbasie  i każdy go chwalił.

Przepis na kapuśniak na żeberkach

Składniki

  • 2 l bulionu,
  • 1 kg żeberek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 duże marchwie,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g suszonych grzybów.

Sposób przygotowania

  1. Mięso umieść w garnku i zalej bulionem. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
  2. Grzyby pozostaw do namoczenia, następnie odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój. Boczek posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę wraz z boczkiem. Następnie razem z ziemniakami umieść wszystko w garnku, w którym już gotują się składniki.
  5. Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
  6. Na koniec dopraw do smaku, wrzuć grzyby i gotuj przez około 20 minut. Taką zupę podawaj z pieczywem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.