Kapuśniak, czyli przepis na lekki, letni obiad z młodych warzyw. Wystarczy pokroić i gotować 20 minut

Sezonowe warzywa to nie tylko niezastąpione źródło witamin, ale także obłędny smak, którym należy się najdłużej delektować. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty to z kolei hit tego lata. Danie kusi zapachem, kolorami i wyjątkowym smakiem. Wystarczy tylko pokroić warzywa i dodawać je do garnka w odpowiedniej kolejności - dzięki temu zupa będzie gotowa w mniej niż 20 minut!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czerwiec to moment w którym sezonowe warzywa królują w domowym menu. Warto zatem korzystać z dóbr aż do wyczerpania zapasów, a idealnym przepisem może okazać się klasyka. Mowa tu o kapuśniaku przygotowanym z młodej kapusty. Zupa jest obłędna w smaku, a przygotowanie to łatwizna. 

Kapuśniak z młodej kapusty, czyli ekspresowa zupa tego lata

Młode warzywa to piedestał o tej porze roku. Na stołach króluje botwina, szparagi, młode ziemniaczki, tony koperku, małosolne no i przede wszystkim... kapustka! Ukochane przez Polaków warzywo można podać na wiele smacznych sposobów, jednak kapuśniak to już kultowe arcydzieło. 

Kapuśniak z młodej kapusty jest banalnie prosty w przygotowaniu, jednak z pewnością nie w smaku. Wszystko dzięki dodatkom takim jak młode ziemniaczki, marchew, cebula, lubczyk i oczywiście domowej roboty bulion lub rosół. Wersji mięsnej warto skusić się na dodanie boczku, jednak fani roślinnych dań mogą śmiało pominąć ten składnik. Całość wystarczy zwieńczyć dorodnymi pomidorami malinowymi i sporą porcją koperku. Efekt? Obłędne danie, którego dosłownie nie da się opisać słowami... lepiej spróbować! 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty 

Składniki: 

  • główka młodej kapusty, 
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 2 młode marchewki,
  • cebula,
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub domowego rosołu,
  • 300 g boczku surowego wędzonego,
  • gałązka lubczyku,
  • 2 pomidory malinowe,
  • odrobina soli, 
  • pieprz grubo mielony, 
  • pół pęczka koperku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Warto zacząć od przygotowania wszystkich warzyw. Zacznij od oderwania zewnętrznych liści kapusty, następnie przekrój główkę na pół, usuń głąb i poszatkuj warzywo. 
  2. Marchew obierz lub dokładnie wyszoruj i pokrój w talarki. Ziemniaki oczyść i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Do dużego garnka przełóż kapustę, na środek dodaj też obraną, całą cebulę. Wsyp marchew, ziemniaki, posiekany lubczyk i całość zalej bulionem. 
  4. Jeśli wolisz mięsną wersję, dodaj też pokrojony w kostkę boczek, jeśli nie pomiń. 
  5. Tak przygotowaną zupę gotuj przez 20 minut. 
  6. Po tym czasie dodaj sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Na koniec pora na pomidory - najlepiej obrać je ze skórki, drobno pokroić i wrzucić do garnka. 
  7. Zupa jest gotowa, jednak warto dać jej jeszcze 10 minut na małym ogniu. Wówczas wszystkie smaki ładnie się połączą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.