-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki z młodej kapusty - przepis. Babcia się zasmuci, że nie dodawała wcześniej tego składnika do farszu
Gołąbki z młodej kapusty - przepis. Babcia się zasmuci, że nie dodawała wcześniej tego składnika do farszu
Gołąbki to klasyk nad klasyki, a te z młodej kapusty są absolutnie przepyszne. Jak je zrobić, żeby były tak pyszne, że babcia zapłacze z zazdrości? Kluczem jest oczywiście farsz. Dziś podpowiemy, co do niego dodać, żeby jego smak wywołał ekstazę kubków smakowych. Ważne są dwa dodatki - jeden przyjemnie chrupiący.
Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki z młodej kapusty są delikatniejsze, ale także bardziej aromatyczne niż ich tradycyjna wersja. Oczywiście liście kapusty trzeba najpierw sparzyć, ale spokojnie wystarczy im już minuta we wrzątku. Jednak kierując się powiedzeniem "pokaż kotku co masz w środku", szczególną uwagę należy przyłożyć do farszu. Jeśli chodzi o gołąbki z młodej kapusty, lepiej zrezygnować z wieprzowiny na rzecz indyka lub kurczaka. Ale nie tylko mięso jest ważne - jeśli dodasz podsmażona na maśle marchewkę, troszkę cebuli oraz czosnek i koperek, zrobisz najlepsze gołąbki w twoim życiu.
Gołąbki z młodej kapusty - przepis na obiad twojego życia
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- ok. 800-1000 g mielonego mięsa z indyka (jeśli chcesz, możesz użyć pół na pół mięsa z indyka i chudej wieprzowiny)
- ok. 500 g ugotowanego na sypko ryżu
- 2 niewielkie marchewki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- opcjonalnie dwie łyżki passaty pomidorowej
Sposób wykonania:
- Zacznij od sparzenia liści kapusty. Możesz zrobić to na dwa sposoby: albo oderwać liście od głąba i sparzyć je we wrzątku, gdy są oderwane, lub włożyć całą główkę do garnka i później odrywać liście. Wodę warto lekko osolić i dodaj 2-3 listki laurowe - to bardzo dobrze wpłynie na smak.
- Sparzone liście muszą ostygnąć. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i posiekaną cebulę. Podsmażaj na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Do miski przełóż mięso, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną marchewkę i cebulę oraz zmielone ząbki czosnku. Dołóż także posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także passatę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na środek każdego liścia połóż porcję farszu i zwijaj tak jak krokiety - boki do środka i w rulon od dołu do góry. Na dno garnka połóż skrawki słoniny lub skórki od boczku (żeby gołąbki się nie przypaliły) i przykryj je wierzchnimi liśćmi.
- Gołąbki układaj piętrowo, a każde "piętro" dopraw solą i pieprzem. Dodaj też po dwa listki laurowe i trzy kulki ziela angielskiego.
- Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, a na wierzch połóż liście kapusty, które odpadły podczas selekcji (były porwane lub za małe).
- Gotuj na niewielkim mocy palnika przez ok. godzinę, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Podawaj z ulubionym sosem, polecam koperkowy - idealnie pasuje do gołąbków z młodej kapusty.
Wskazówka: Zamiast ryżu możesz użyć kaszy perłowej lub kaszy pęczak.