Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne schowaj na dnie szuflady

Kapuśniak to, moim zdaniem, jedna z najlepszych zup, jakie widział świat. Uwielbiam jego klasyczną wersję z kiszoną kapustą, ale przyznaję, że inna bije ją na głowę. To przepis na kapuśniak, w którym główną rolę gra młoda kapusta. Przepis jest tak dobry, że inne schowasz głęboko w szufladzie (przynajmniej na wiosnę i lato) i będziesz korzystać tylko z niego.

Wiosna to wspaniały okres dla pasjonatów gotowania. W sklepach i na targach pojawiają się między innymi szparagi, pierwsze sezonowe owoce, botwina oraz, oczywiście, młoda kapusta. Ci, którzy ją kochają, już zapewne przekopują internet w poszukiwaniu najlepszych przepisów, w których można byłoby ją wykorzystać. Jeśli jesteś osobą, która też ich szuka, to możesz już te poszukiwania zawiesić. Ten przepis na młodą kapustę to absolutny must-have każdej wiosny. Warzywo gra główną rolę w zupie, którą uwielbia wiele osób. Chodzi oczywiście o kapuśniak, który w odmienionej, wiosenno-letniej wersji, jest dużo, dużo lepszy niż klasyczny. Jego smak może wzbudzić nostalgię i tęsknotę za beztroskimi wakacjami u dziadków na wsi, bo przepis na kapuśniak z młodej kapusty to niekwestionowany symbol lata.

Zobacz wideo Mało kto tak robi młodą kapustę. Nasz przepis każdego wystrzeli z kapci

Przepis na kapuśniak. Zamień jeden składnik, a zrobisz najlepszy obiad tej wiosny

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • półtora litra bulionu najlepiej drobiowego,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 200 g kiełbasy wiejskiej.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kapusty oraz podsmażenia cebuli na patelni. Kapustę najpierw myjemy, a potem kroimy w paseczki. Obieramy też cebulę, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do cebuli i przez kilka minut podgrzewamy na małej mocy palnika.

Warzywa przerzucamy do garnka, wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy przygotowaną wcześniej młodą kapustę. Gotujemy na średniej mocy przez około kwadrans. W tym czasie powinna zmięknąć, ale nie rozgotować się.

Po upływie 15 minut wyłącz ogień pod kapuśniakiem. Do zupy dorzucamy pęczek posiekanego koperku. Doprawiamy też solą i pieprzem według uznania. 

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Co można dodać do zupy?

Ten przepis na kapuśniak możesz modyfikować według własnych upodobań. Do zupy bardzo dobrze będzie pasować wiejska kiełbasa, więc jeśli jadasz mięso, śmiało możesz dorzucić ją do kapuśniaku. Jeśli zdecydujesz się na ten składnik, to najlepiej go pokroić i podsmażyć razem z cebulą. 

Niektórzy lubią też jeść kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami. W którym momencie najlepiej je dodać? Po wstępnym podsmażeniu na patelni cebuli lub cebuli z kiełbasą. Czyli razem z marchewką. Ziemniaki powinny być oczywiście obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.

Który kapuśniak najbardziej lubisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.