Dania z kiszoną kapustą - kotlety z kapusty, bigos lub śląski obiad. Ty wybierasz

Dania z kiszoną kapustą cieszą się dużym zainteresowaniem w Polsce. Nic w tym dziwnego. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kiszona kapusta jest wpisana w naszą kulinarną tradycję. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania z kiszonej kapusty.

Danie z kapusty kiszonej - bigos podano do stołu!

Danie z kapusty kiszonej w postaci domowej roboty bigosu to świetny pomysł na rodzinny obiad. Ze świeżym chlebem lub swojskimi ziemniaczkami posypanymi koperkiem to nie lada rarytas i zarazem bardzo treściwe danie. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami, jaki jest pyszny:

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego
  • 1-2 cebule
  • około 250 g dobrej jakości kiełbasy
  • około 2-3 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jabłko
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • około 25 g borowików
  • kilka suszonych śliwek
  • kilogram kapusty kiszonej
  • 1-2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek - do smaku
Bigos z młodej kapusty (zdjęcie ilustracyjne)
Bigos z młodej kapusty (zdjęcie ilustracyjne) Fot. anialaurman /Pixabay

Wykonanie:

  1. Przygotuj mięso. Umyj je.
  2. Następnie pokrój w kostkę.
  3. Cebulę dokładnie obierz i też pokrój w kostkę.
  4. Zeszklij na oleju.
  5. Dodaj następnie mięso.
  6. Dokładnie je usmaż z każdej strony.
  7. Dalej wlej bulion. Dopraw przyprawami.
  8. Dodaj suszone grzyby.
  9. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
  10. Dodaj kiszoną kapustę i szklankę wody. Dołóż posiekane śliwki.
  11. Dalej dołóż obrane i pokrojone jabłko.
  12. W końcowym etapie dodaj koncentrat pomidorowy.
  13. Zrób zasmażkę na patelni. Mąkę podsmaż na sucho. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj z masłem, aż się rozpuści.
  14. Wyrównaj temperaturę, dodając odrobinę kapusty. Wymieszaj. Całą zawartość patelni przełóż do garnka.
  15. Wymieszaj i zagotuj.

Dania wegetariańskie z kapusty kiszonej - kotlety z kapusty kiszonej. Takich na pewno nie jedliście!

Dania wegetariańskie z kapusty kiszonej są bardzo różnorodne. Z kapusty możemy zrobić nawet kotlety. Takie dietetyczne dania z kapusty kiszonej potrafią pozytywnie zaskoczyć. Zobaczcie sami, jakie są proste w przygotowaniu. Receptura znajduje się poniżej:

Składniki:

  • około 400-500 g ziemniaków
  • 200 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1-2 cebule
  • 1 jajko
  • około 3 czubatych łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta 
  • olej roślinny - do smażenia

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Pamiętaj o posoleniu wody.
  2. Następnie rozbij je tłuczkiem i pozostaw do wystudzenia.
  3. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  4. Zajmij się kapustą. Pozbądź się nadmiernej ilości soku i posiekaj ją na drobno.
  5. Zeszklij cebulę delikatnie na oleju.
  6. Następnie umieść na patelni kiszoną kapustę. 
  7. Pozostaw do wystudzenia.
  8. Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce.
  9. Dopraw przyprawami. Uformuj z nich kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
  10. Smaż z dwóch stron na patelni.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Danie z kapusty kiszonej i ziemniaków - śląski obiad na Twoim stole!

Danie z kapusty kiszonej i ziemniaków? Ciapkapusta to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Jeżeli należycie do grona regionalnych smakoszy to z całą pewnością ten przepis jest dla Was!

Składniki:

  • około kilograma kapusty kiszonej
  • około 600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz - wedle uznania
  • 20 dag surowego boczku dobrej jakości
ciapkapusta
ciapkapusta fot. Karen Hermann / shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Namocz kapustę - najlepiej przez całą noc.
  2. Następnie zalej ją świeżą wodą i gotuj, aż będzie wystarczająco miękka.
  3. Następnie odcedź ją na durszlaku.
  4. Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  5. Połącz ze sobą przygotowaną kapustę oraz ziemniaki.
  6. Dopraw przyprawami do smaku.
  7. Wymieszaj.
  8. Boczek pokrój i usmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulkę.
  9. Dodaj do kapusty.
  10. Danie jest gotowe!

Dania z kiszoną kapustą - Thermomix pomoże wykonać kiszonkę jeszcze w prostszy sposób

Dania z kiszoną kapustą są niezwykle popularne w Polsce. Kiszonki są znaczącym elementem naszej kulinarnej tradycji. Thermomix to pomocne urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować kiszoną kapustę. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 4 marchewki
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
  • sól

Wykonanie:

  1. Kapustę obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. To samo zrób z marchewkami.
  3. Dodaj część marchewki do naczynia miksującego. Nastaw na 6 i miksuj przez 4 sekundy.
  4. Dodaj część kapusty. Dosyp łyżeczkę soli. Miksuj przez 20 s na 4 obrotach.
  5. Wymieszaj.
  6. Przełóż wszystko do glinianego garnka.
  7. Ubij drewnianym tłuczkiem.
  8. Powtórz czynność do wyczerpania wszystkich składników.
  9. W międzyczasie dodawaj stopniowo przyprawy. Załóż pokrywkę na garnek.
  10. ''Przebijaj'' kapustę do samego dna przez siedem dni. Czynność wykonuj np. drewnianą łyżką.
  11. Kapusta powinna być gotowa po dwóch tygodniach.

Zobacz też: Carpaccio z młodych buraków - zdrowa przystawka w kilka chwil. Potrzeba tylko kilku składników

Więcej o: