Danie z kapusty kiszonej - bigos podano do stołu!
Danie z kapusty kiszonej w postaci domowej roboty bigosu to świetny pomysł na rodzinny obiad. Ze świeżym chlebem lub swojskimi ziemniaczkami posypanymi koperkiem to nie lada rarytas i zarazem bardzo treściwe danie. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami, jaki jest pyszny:
Składniki:
- pół kilograma mięsa wieprzowego
- 1-2 cebule
- około 250 g dobrej jakości kiełbasy
- około 2-3 łyżek oleju roślinnego
- 1 jabłko
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- około 25 g borowików
- kilka suszonych śliwek
- kilogram kapusty kiszonej
- 1-2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek - do smaku
Bigos z młodej kapusty (zdjęcie ilustracyjne) Fot. anialaurman /Pixabay
Wykonanie:
- Przygotuj mięso. Umyj je.
- Następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę dokładnie obierz i też pokrój w kostkę.
- Zeszklij na oleju.
- Dodaj następnie mięso.
- Dokładnie je usmaż z każdej strony.
- Dalej wlej bulion. Dopraw przyprawami.
- Dodaj suszone grzyby.
- Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
- Dodaj kiszoną kapustę i szklankę wody. Dołóż posiekane śliwki.
- Dalej dołóż obrane i pokrojone jabłko.
- W końcowym etapie dodaj koncentrat pomidorowy.
- Zrób zasmażkę na patelni. Mąkę podsmaż na sucho. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj z masłem, aż się rozpuści.
- Wyrównaj temperaturę, dodając odrobinę kapusty. Wymieszaj. Całą zawartość patelni przełóż do garnka.
- Wymieszaj i zagotuj.
Dania wegetariańskie z kapusty kiszonej - kotlety z kapusty kiszonej. Takich na pewno nie jedliście!
Dania wegetariańskie z kapusty kiszonej są bardzo różnorodne. Z kapusty możemy zrobić nawet kotlety. Takie dietetyczne dania z kapusty kiszonej potrafią pozytywnie zaskoczyć. Zobaczcie sami, jakie są proste w przygotowaniu. Receptura znajduje się poniżej:
Składniki:
- około 400-500 g ziemniaków
- 200 g kapusty kiszonej
- sól, pieprz - do smaku
- 1-2 cebule
- 1 jajko
- około 3 czubatych łyżek mąki pszennej
- bułka tarta
- olej roślinny - do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Pamiętaj o posoleniu wody.
- Następnie rozbij je tłuczkiem i pozostaw do wystudzenia.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Zajmij się kapustą. Pozbądź się nadmiernej ilości soku i posiekaj ją na drobno.
- Zeszklij cebulę delikatnie na oleju.
- Następnie umieść na patelni kiszoną kapustę.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce.
- Dopraw przyprawami. Uformuj z nich kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
- Smaż z dwóch stron na patelni.
Zobacz wideo
Kapusta po azjatycku
Danie z kapusty kiszonej i ziemniaków - śląski obiad na Twoim stole!
Danie z kapusty kiszonej i ziemniaków? Ciapkapusta to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Jeżeli należycie do grona regionalnych smakoszy to z całą pewnością ten przepis jest dla Was!
Składniki:
- około kilograma kapusty kiszonej
- około 600 g ziemniaków
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz - wedle uznania
- 20 dag surowego boczku dobrej jakości
ciapkapusta fot. Karen Hermann / shutterstock.com
Wykonanie:
- Namocz kapustę - najlepiej przez całą noc.
- Następnie zalej ją świeżą wodą i gotuj, aż będzie wystarczająco miękka.
- Następnie odcedź ją na durszlaku.
- Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Połącz ze sobą przygotowaną kapustę oraz ziemniaki.
- Dopraw przyprawami do smaku.
- Wymieszaj.
- Boczek pokrój i usmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulkę.
- Dodaj do kapusty.
- Danie jest gotowe!
Dania z kiszoną kapustą - Thermomix pomoże wykonać kiszonkę jeszcze w prostszy sposób
Dania z kiszoną kapustą są niezwykle popularne w Polsce. Kiszonki są znaczącym elementem naszej kulinarnej tradycji. Thermomix to pomocne urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować kiszoną kapustę. Oto przepis:
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 4 marchewki
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
- sól
Wykonanie:
- Kapustę obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
- To samo zrób z marchewkami.
- Dodaj część marchewki do naczynia miksującego. Nastaw na 6 i miksuj przez 4 sekundy.
- Dodaj część kapusty. Dosyp łyżeczkę soli. Miksuj przez 20 s na 4 obrotach.
- Wymieszaj.
- Przełóż wszystko do glinianego garnka.
- Ubij drewnianym tłuczkiem.
- Powtórz czynność do wyczerpania wszystkich składników.
- W międzyczasie dodawaj stopniowo przyprawy. Załóż pokrywkę na garnek.
- ''Przebijaj'' kapustę do samego dna przez siedem dni. Czynność wykonuj np. drewnianą łyżką.
- Kapusta powinna być gotowa po dwóch tygodniach.
Zobacz też: Carpaccio z młodych buraków - zdrowa przystawka w kilka chwil. Potrzeba tylko kilku składników