Dania z kiszoną kapustą cieszą się dużym zainteresowaniem w Polsce. Nic w tym dziwnego. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kiszona kapusta jest wpisana w naszą kulinarną tradycję. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania z kiszonej kapusty.
6
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Danie z kapusty kiszonej - bigos podano do stołu!
Danie z kapusty kiszonej w postaci domowej roboty bigosu to świetny pomysł na rodzinny obiad. Ze świeżym chlebem lub swojskimi ziemniaczkami posypanymi koperkiem to nie lada rarytas i zarazem bardzo treściwe danie. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami, jaki jest pyszny:
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek - do smaku
Wykonanie:
Przygotuj mięso. Umyj je.
Następnie pokrój w kostkę.
Cebulę dokładnie obierz i też pokrój w kostkę.
Zeszklij na oleju.
Dodaj następnie mięso.
Dokładnie je usmaż z każdej strony.
Dalej wlej bulion. Dopraw przyprawami.
Dodaj suszone grzyby.
Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
Dodaj kiszoną kapustę i szklankę wody. Dołóż posiekane śliwki.
Dalej dołóż obrane i pokrojone jabłko.
W końcowym etapie dodaj koncentrat pomidorowy.
Zrób zasmażkę na patelni. Mąkę podsmaż na sucho. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj z masłem, aż się rozpuści.
Wyrównaj temperaturę, dodając odrobinę kapusty. Wymieszaj. Całą zawartość patelni przełóż do garnka.
Wymieszaj i zagotuj.
Dania wegetariańskie z kapusty kiszonej - kotlety z kapusty kiszonej. Takich na pewno nie jedliście!
Dania wegetariańskie z kapusty kiszonej są bardzo różnorodne. Z kapusty możemy zrobić nawet kotlety. Takie dietetyczne dania z kapusty kiszonej potrafią pozytywnie zaskoczyć. Zobaczcie sami, jakie są proste w przygotowaniu. Receptura znajduje się poniżej:
Składniki:
około 400-500 g ziemniaków
200 g kapusty kiszonej
sól, pieprz - do smaku
1-2 cebule
1 jajko
około 3 czubatych łyżek mąki pszennej
bułka tarta
olej roślinny - do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Pamiętaj o posoleniu wody.
Następnie rozbij je tłuczkiem i pozostaw do wystudzenia.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Zajmij się kapustą. Pozbądź się nadmiernej ilości soku i posiekaj ją na drobno.
Zeszklij cebulę delikatnie na oleju.
Następnie umieść na patelni kiszoną kapustę.
Pozostaw do wystudzenia.
Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce.
Dopraw przyprawami. Uformuj z nich kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
Smaż z dwóch stron na patelni.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Danie z kapusty kiszonej i ziemniaków - śląski obiad na Twoim stole!
Danie z kapusty kiszonej i ziemniaków? Ciapkapusta to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Jeżeli należycie do grona regionalnych smakoszy to z całą pewnością ten przepis jest dla Was!
Składniki:
około kilograma kapusty kiszonej
około 600 g ziemniaków
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz - wedle uznania
20 dag surowego boczku dobrej jakości
Wykonanie:
Namocz kapustę - najlepiej przez całą noc.
Następnie zalej ją świeżą wodą i gotuj, aż będzie wystarczająco miękka.
Następnie odcedź ją na durszlaku.
Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
Połącz ze sobą przygotowaną kapustę oraz ziemniaki.
Dopraw przyprawami do smaku.
Wymieszaj.
Boczek pokrój i usmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulkę.
Dodaj do kapusty.
Danie jest gotowe!
Dania z kiszoną kapustą - Thermomix pomoże wykonać kiszonkę jeszcze w prostszy sposób
Dania z kiszoną kapustą są niezwykle popularne w Polsce. Kiszonki są znaczącym elementem naszej kulinarnej tradycji. Thermomix to pomocne urządzenie, dzięki któremu możemy przygotować kiszoną kapustę. Oto przepis:
Składniki:
1 biała kapusta
4 marchewki
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
sól
Wykonanie:
Kapustę obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
To samo zrób z marchewkami.
Dodaj część marchewki do naczynia miksującego. Nastaw na 6 i miksuj przez 4 sekundy.
Dodaj część kapusty. Dosyp łyżeczkę soli. Miksuj przez 20 s na 4 obrotach.
Wymieszaj.
Przełóż wszystko do glinianego garnka.
Ubij drewnianym tłuczkiem.
Powtórz czynność do wyczerpania wszystkich składników.
W międzyczasie dodawaj stopniowo przyprawy. Załóż pokrywkę na garnek.
''Przebijaj'' kapustę do samego dna przez siedem dni. Czynność wykonuj np. drewnianą łyżką.