Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje

Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała. Te mięsa zawsze wkładała do zupy, a sąsiadom ciekła ślinka z balkonu.

Kapuśniak to zdecydowanie jednak z ulubionych zup Polaków, bo jest tam wszystko, co kochamy - kapusta, kwas i mięso. Jednak żeby zrobić klasyczny kapuśniak, najważniejsze jest jednak mięso. Od lat nie zmieniłam przepisu mojej babci, która może i chodziła w starych pantoflach, ale gotowała zawsze z najlepszych składników, mimo trudności (wiadomo, PRL). Żeberka jedne i drugie no i boczek. Ten smak jest niepowtarzalny. 

Zobacz wideo

Klasyczny kapuśniak babci - lepszy nie istnieje

Składniki:

  • ok. 700 g wędzonych żeberek,
  • 700 g żeberek surowych,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek włoszczyzny (2 marchewki, 2 pietruszki, por, pół główki selera),
  • pół główki białej kapusty,
  • 700 g kiszonej kapusty (lub więcej, jeśli wolicie kwaśne zupy),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
  • kilka ziemniaków,
  • 3-4 ząbki czosnku.

Klasyczny kapuśniak - sposób wykonania

  1. Wędzone i surowe żeberka podziel na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Na wolnym ogniu zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz włoszczyznę. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiszoną kapustę lekko odciśnij z soku (sok zachowaj) i poszatkuj na desce. Boczek pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną kapustę i smaż całość przez ok. 10 minut.
  4. Gdy kapusta się podsmaża, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną białą kapustę. Wywar posól delikatnie i dodaj pieprz.
  5. Kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie, dodaj zawartość patelni. Gotuj dalej, aż kapusta kiszona będzie miękka (biała szybko mięknie). Pod koniec gotowania dopraw do smaku sokiem z kiszonej kapusty.

Taki kapuśniak pamiętam z dzieciństwa. Jest pyszny i nigdy nie zapomnę tego smaku. Czasami zamiast boczku dodaję kiełbasę, ale podsmażam ją na odrobinie swojskiego smalcu. Nie ma lepszego obiadu na pocieszenie po ciężkim dniu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.