-
Haps
-
Jak przygotować
- Zjadłam ją u przyjaciółki i zabrakło mi słów. Od razu poprosiłam o dokładkę i przepis
Zjadłam ją u przyjaciółki i zabrakło mi słów. Od razu poprosiłam o dokładkę i przepis
Otaczam się grupą znajomych, którzy świetnie gotują. Przekonałam się o tym na ostatnim spotkaniu, kiedy to moja przyjaciółka podała mi tę zupę. Po pierwszej łyżce aż zaniemówiłam, a później poprosiłam o dokładkę. Na sam koniec błagałam ją o przepis, bo nie mogłam sobie tego odpuścić.
Niektóre dania tak zapadają nam w pamięć, że chcemy powtórzyć się we własnym domu. Właśnie takie uczucie towarzyszyło mi ostatnio, gdy byłam na spotkaniu z przyjaciółmi. Podano mi wtedy zupę, która sprawiła, że w kąt rzuciłam wszystkie inne potrawy. Tak kremowej i aromatycznej zupy dawno jej nie jadłam i postanowiłam, że zrobię ją w domu.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Meksykańska zupa serowa robiona jest na bulionie. Jednak do niego dodaje się również mleko, śmietankę i przede wszystkim ser cheddar. Oprócz tego nie mogło zabraknąć wędzonego boczku, kukurydzy i całej gamy aromatycznych przypraw. Zrób ją przy najbliższej okazji, a na pewno się nie zawiedziesz.
Przepis na meksykańską zupę serową
Składniki
- 1 l bulionu,
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 250 g pomarańczowego sera cheddar,
- 100 g wędzonego boczku,
- puszka kukurydzy,
- mała cebula,
- łyżka mąki,
- pęczek kolendry,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta kurkumy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Boczek pokrój w plastry lub w kostkę. Wrzuć go do garnka, poczekaj na wytopienie tłuszczu i podsmaż go do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij go i umieść na ręczniku papierowym.
- Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na tłuszczu z mięsa. Następnie posyp ją mąką, zamieszaj i dalej podsmażaj przez kilka chwil.
- Do garnka wlej bulion, mleko i śmietankę. Dokładnie zamieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
- Ser zetrzyj na dużych oczkach i wsyp do garnka. Cały czas mieszaj do momentu, aż się roztopi.
- Na sam koniec wrzuć odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekaną kolendrę i wyżej podane przyprawy. Ponownie zamieszaj.
- Przed podaniem obsyp każdą porcję wysmażonym boczkiem. Smacznego!