Zjadłam ją u przyjaciółki i zabrakło mi słów. Od razu poprosiłam o dokładkę i przepis

Otaczam się grupą znajomych, którzy świetnie gotują. Przekonałam się o tym na ostatnim spotkaniu, kiedy to moja przyjaciółka podała mi tę zupę. Po pierwszej łyżce aż zaniemówiłam, a później poprosiłam o dokładkę. Na sam koniec błagałam ją o przepis, bo nie mogłam sobie tego odpuścić.

Niektóre dania tak zapadają nam w pamięć, że chcemy powtórzyć się we własnym domu. Właśnie takie uczucie towarzyszyło mi ostatnio, gdy byłam na spotkaniu z przyjaciółmi. Podano mi wtedy zupę, która sprawiła, że w kąt rzuciłam wszystkie inne potrawy. Tak kremowej i aromatycznej zupy dawno jej nie jadłam i postanowiłam, że zrobię ją w domu.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Meksykańska zupa serowa robiona jest na bulionie. Jednak do niego dodaje się również mleko, śmietankę i przede wszystkim ser cheddar. Oprócz tego nie mogło zabraknąć wędzonego boczku, kukurydzy i całej gamy aromatycznych przypraw. Zrób ją przy najbliższej okazji, a na pewno się nie zawiedziesz. 

Przepis na meksykańską zupę serową

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 g pomarańczowego sera cheddar,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • puszka kukurydzy,
  • mała cebula,
  • łyżka mąki,
  • pęczek kolendry,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój w plastry lub w kostkę. Wrzuć go do garnka, poczekaj na wytopienie tłuszczu i podsmaż go do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij go i umieść na ręczniku papierowym.
  2. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na tłuszczu z mięsa. Następnie posyp ją mąką, zamieszaj i dalej podsmażaj przez kilka chwil.
  3. Do garnka wlej bulion, mleko i śmietankę. Dokładnie zamieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
  4. Ser zetrzyj na dużych oczkach i wsyp do garnka. Cały czas mieszaj do momentu, aż się roztopi.
  5. Na sam koniec wrzuć odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekaną kolendrę i wyżej podane przyprawy. Ponownie zamieszaj.
  6. Przed podaniem obsyp każdą porcję wysmażonym boczkiem. Smacznego!
Więcej o: