Istnieją przepisy, które zna cały świat i nie trzeba chyba nikomu przedstawiać klasyków takich jak pizza lub pierogi. Te dania jednak można robić na wiele sposobów, ale są dania, które powinny być wykonywane według oryginalnego przepisu, a mnóstwo osób i tak robi po swojemu i ma śmiałość wciąż nazywać tak ową potrawę. Nie jest tak jedynie w przypadku (o, zgrozo!) schabowego z kurczaka, lecz także w przypadku najsłynniejszej sałatki świata. Chodzi oczywiście o Cezar.
4
MaraZe /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sałatkę Cezar zna cały świat i w karcie niemal każdej restauracji znajdziemy tę pozycję w menu. Sałatka Cezar jest naprawdę wyjątkowa, nie tylko za swój niepowtarzalny smak, lecz także za prostotę i niewielką ilość składników. Jednak niektórzy robią tę sałatkę po swojemu i wciąż uważają ją za Cezar. Doświadczeni szefowie kuchni łapią się za głowę, widząc w sałatce, która miała być Cezarem pomidory, paprykę lub cebulę. Wówczas na ich usta ciśnie się kultowy cytat Mariana Paździocha, ze "Świata według Kiepskich".
REKLAMA
Zobacz wideo
Oryginalna sałatka cezar to liście sałaty rzymskiej, grillowany kurczak, grzanki, kawałki parmezanu i sos. I sos do sałatki Cezar to prawdziwe mistrzostwo. To naprawdę dopracowany w każdym calu sos, którego składniki idealnie się przenikają. Bardzo ważnym składnikiem są żółtka, fileciki anchois, dobrej jakości oliwa i musztarda. No i kilka przypraw - nic więcej nie trzeba.
Sałatka Cezar - zapomnij o pomidorach i cebuli. Oryginał jest tylko jeden
Składniki:
1 duży filet z piersi kurczaka,
2 główki sałaty rzymskiej,
3 kromki dobrej jakości chleba, najlepiej na zakwasie,
ok. 100 g parmezanu,
6 małych filetów anchois,
3 żółtka,
1 ząbek czosnku,
łyżka musztardy, najlepiej Dijon,
łyżeczka sosu Worcestershire,
ok. 150 ml oliwy lub oleju,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Filet z kurczaka czyść i usuń ewentualne błonki. Następnie lekko natrzyj go solą i pieprzem i ugrilluj na ruszcie lub grillowej patelni. Kiedy się zgrilluje, odłóż mięso, by odpoczęło.
W tym czasie przygotuj resztę. Zacznij od grzanek. Chleb porwij w dłoniach lub pokrój na kawałki i połóż na patelnię lekko natłuszczoną oliwą (najlepiej zamoczyć w oliwie kawałek ręcznika papierowego i rozmasować za jego pomocą tłuszcz). Połóż na patelni grzanki i smaż je, aż będą złote i chrupiące.
Zajmij się sosem. Przygotuj ręczny blender z najlepiej wysokim naczyniem. Fileciki anchois posiekaj, a czosnek zmiel w prasce. Do naczynia wlej żółtka, dodaj musztardę, olej, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaj także 3 łyżki parmezanu startego na małych oczkach.
Na dno naczynia włóż blender i miksuj całość, nie odrywając go od dna. Kiedy sos zacznie robić się gęsty, poruszaj wolno blenderem góra dół, aż składniki się połączą.
Liście sałaty oderwij i w razie potrzeby opłucz i osusz. Następnie połóż je na półmiskach, dodaj grillowanego kurczaka pokrojonego na kawałki, oprósz resztą parmezanu startego na tarce o grubszych oczkach i polej sosem.