Ciasto drożdżowe z wiosennym twistem. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczyste i wilgotne

Szukasz przepisu na ciasto idealne na wiosenny podwieczorek? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami postaw na babciną klasykę, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem. Warzywny twist gwarantuję obłędny efekt i słodko-kwaśny smak.

Ciasto z wiejskim warzywem? To możliwe, a nawet całkiem trafne rozwiązanie. Mowa tu o cieście drożdżowym z rabarbarem, które dla wielu jest wspomnieniem babcinych wypieków i powrotem do dzieciństwa. Przygotowanie to bułka z masłem, ale warto pamiętać o kilku szczegółach i zadbać o odpowiedni czas wyrastania. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Drożdżowe ciasto z rabarbarem - przepis któremu nikt się nie oprze

Wśród domowych wypieków można wymienić wiele słodkich specjałów, które lubi niemal każdy. Wśród najpopularniejszych można wymienić szarlotkę, serniki czy piaskowe baby, jednak klasykiem nad klasyki jest ciasto drożdżowe. Babciny rarytas jest łatwy w przygotowaniu, jednak warto pamiętać, by włożyć w nie dużo miłości, ciepła rąk i co najważniejsze wykorzystać najlepsze składniki. 

Tradycyjne ciasto drożdżowe można jednak nieco podrasować. W tej roli doskonale sprawdzą się sezonowe owoce, ale także warzywa. Wiosennym składnikiem po który warto sięgnąć, jest rabarbar, który nada plackowi wilgotności i słodko-kwaśnego smaku, któremu nie oprze się nawet najbardziej wymagająca teściowa. 

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, czyli sezonowa słodycz na wagę złota 

Składniki: 

  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 400-500 g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka,
  • 140 g masła roztopionego, ostudzonego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do kubka wkrusz palcami świeże drożdże, zasyp dwiema łyżkami cukru i zalej połową ciepłego mleka z przepisu. Wszystko energicznie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
  2. Następnie przesiej mąkę przez sitko do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj pozostałą ilość cukru oraz cukier waniliowy. Suche składniki przemieszaj ze sobą, po czym dodaj jajka, resztę mleka, drożdżowy zaczyn, i na koniec płynne masło.
  3. Ze składników zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy łyżki. Takie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. 
  4. Po tym czasie wyłóż formę papierem do pieczenia. Ciasto zagnieć i wyłóż na blaszkę. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar. Wskazówka - ciasto można na koniec udekorować kruszonką. 
  5. Ciasto znowu przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie placek piecz w 170 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu udekoruj je kruszonką, smacznego!
Więcej o: