Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Rabarbar pod kruszonką, lub ciasto z truskawkami to jedne z najczęściej poszukiwanych deserów późną wiosną i wczesnym latem. W końcu nie ma nic lepszego niż sezonowe przysmaki, a przygotowanie smakołyków wcale nie musi być trudne. Nasz przepis sprawi, że chętnie do niego powrócisz.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem. Przepis na prosty placek z kruszonką
Choć najczęściej można spotkać ciasto z rabarbarem lub z truskawkami, to my postanowiliśmy połączyć składniki i stworzyć coś wyjątkowego. Delikatna i chrupiąca kruszonka sprawi, że letni, prosty placek z owocami stanie się iście królewskim deserem. Pamiętaj, że przed podaniem, możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Dzięki temu nie tylko smak, ale i wygląd zyska nowy wymiar.
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 120 ml oleju,
- 2 łodygi rabarbaru,
- 250 g świeżych truskawek.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki,
- 3 czubate łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- pół kostki masła.
Jeśli nie przepadasz za kruszonką, możesz przygotować zapiekaną piankę z białek. Wystarczy ubić trzy białka z odrobiną soli i dwiema łyżkami drobnego cukru. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto i zapiec.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami. Sposób przygotowania
- Wyciągnij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Łodygi rabarbaru oczyść i obierz jeśli nie są zbyt młode. Posiekaj w kostkę.
- Truskawki umyj i pokrój na drobne kawałki.
- Do misy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszaj.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i przełóż do suchych składników. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Do żółtek wsyp cukier waniliowy i zmiksuj, na puszystą masę, wlej do ciasta.
- Pod koniec stopniowo dodaj jogurt, a następnie powoli dodaj olej. Mieszaj do połączenia składników.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przelej ciasto jogurtowe.
- Przełóż owoce i poukładaj równomiernie na wierzchu.
- Zrób kruszonkę. Połącz wszystkie składniki i za pomocą dłoni uformuj nieregularne gródki. Posyp placek z owocami.
- Ciasto z rabarbarem i truskawkami piecz w piekarniku nagrzanym na 180 st. C przez około 45 minut.