• Link został skopiowany

Jak zrobić ciasto z truskawkami i rabarbarem? Kruszonka z przepisu babci to mistrzostwo świata!

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami to połączenie idealne. Kwaśna zielona łodyga plus słodki, czerwony owoc sprawiają, że w prosty sposób uzyskasz zbalansowany smak. Całość podkreśli chrupiąca kruszonka o maślanym aromacie. Wypróbuj prosty przepis babci na letni deser.
Jak zrobić ciasto z truskawkami i rabarbarem? Kruszonka z przepisu babci to mistrzostwo świata!
Fot. iStock/Dar1930
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Rabarbar pod kruszonką, lub ciasto z truskawkami to jedne z najczęściej poszukiwanych deserów późną wiosną i wczesnym latem. W końcu nie ma nic lepszego niż sezonowe przysmaki, a przygotowanie smakołyków wcale nie musi być trudne. Nasz przepis sprawi, że chętnie do niego powrócisz.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem. Przepis na prosty placek z kruszonką

Choć najczęściej można spotkać ciasto z rabarbarem lub z truskawkami, to my postanowiliśmy połączyć składniki i stworzyć coś wyjątkowego. Delikatna i chrupiąca kruszonka sprawi, że letni, prosty placek z owocami stanie się iście królewskim deserem. Pamiętaj, że przed podaniem, możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Dzięki temu nie tylko smak, ale i wygląd zyska nowy wymiar.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 120 ml oleju,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • 250 g świeżych truskawek.

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • pół kostki masła.

Jeśli nie przepadasz za kruszonką, możesz przygotować zapiekaną piankę z białek. Wystarczy ubić trzy białka z odrobiną soli i dwiema łyżkami drobnego cukru. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto i zapiec. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami. Sposób przygotowania

  1. Wyciągnij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Łodygi rabarbaru oczyść i obierz jeśli nie są zbyt młode. Posiekaj w kostkę.
  3. Truskawki umyj i pokrój na drobne kawałki.
  4. Do misy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszaj.
  5. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i przełóż do suchych składników. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  6. Do żółtek wsyp cukier waniliowy i zmiksuj, na puszystą masę, wlej do ciasta.
  7. Pod koniec stopniowo dodaj jogurt, a następnie powoli dodaj olej. Mieszaj do połączenia składników.
  8. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przelej ciasto jogurtowe.
  9. Przełóż owoce i poukładaj równomiernie na wierzchu.
  10. Zrób kruszonkę. Połącz wszystkie składniki i za pomocą dłoni uformuj nieregularne gródki. Posyp placek z owocami.
  11. Ciasto z rabarbarem i truskawkami piecz w piekarniku nagrzanym na 180 st. C przez około 45 minut.
Więcej o: