Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto z rabarbarem na maślance to zdecydowanie wypiek, od którego powinien zaczynać każdy młody i szukający doświadczenia cukiernik. Przepis jest banalny, a smak ciasta za każdym razem wprawia w zachwyt. Sezon na rabarbar wcale nie jest taki długi, dlatego warto wykorzystywać sezonowe warzywo (tak, rabarbar to warzywo), tak mocno, jak się da. Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na Dzień Matki, lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, to proste ciasto z pewnością spełni twoje oczekiwania.
Proste ciasto z rabarbarem na maślance - idealne na Dzień Matki
Składniki na ciasto:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej, ale może być także krupczatka
- 3 średnie jajka (osobno białka i żółtka)
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka maślanki
- ok. 120 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g dobrze schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jeśli tak - możesz rozgrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotuj rabarbar. Łodygi opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do miski, dodaj łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
- Do utartych żółtek stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, dodawaj maślankę, a na samym końcu cienką strużką wlewaj olej. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, dodaj pianę z białek i dokładnie rozprowadź ją za pomocą szpatułki.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski włóż zimne masło, dodaj cukier i mąkę. Następnie dłońmi całość wyrabiaj, aż konsystencja będzie sypka i utworzą się grudki z masła.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej ciasto, a na wierzchu połóż kawałki rabarbaru oraz kruszonkę. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
Tak przygotowane ciasto świetnie smakuje oprószone cukrem pudrem. Oczywiście to jedna z wielu propozycji podania ciasta na maslance - zamiast rabarbaru możesz użyć na przykład borówek, truskawek czy śliwek, gdy zacznie się na nie sezon.