Ciasto drożdżowe to kuchenna klasyka. I choć wydawać by się mogło, że jego przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, niejedna osoba zdążyła się już przekonać, że wcale nie jest to takie proste zadanie. Oprócz dobrej jakości składników, należy także zwracać uwagę na technikę wyrabiania ciasta. Zbyt mocne, lub zbyt długie wyrabianie może bowiem sprawić, że drożdżówka będzie zbita i twarda. Dobrze wyrobione, elastyczne i gładkie ciasto może być świetną bazą do bułeczek drożdżowych - być może właśnie tych z poniższego przepisu!
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis składa się z podstawowych składników, jakie z pewnością znajdują się w niemal każdej kuchni. Aby wypiek smakował idealnie, warto pokusić się o dobrej jakości produkty.
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Dodatkowo:
Zrobienie drożdżowego ciasta rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. W tym celu drożdże rozkruszamy w misce i posypujemy obficie cukrem. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do rozpuszczonych całkowicie drożdży dodajemy cztery jajka i żółtko (białko zostawiamy, przyda się do posmarowania bułek). Składniki mieszamy w misce, dodajemy mąkę, roztopiony tłuszcz, szczyptę soli i ciepłe mleko. Teraz czas na najważniejsze, czyli odpowiednie wyrabianie ciasta. Robimy to dość energicznym ruchem. Ważne jest, żeby ciasto odchodziło od ręki, jeśli jest klejące, podsypujemy je odrobiną mąki. Całość nie powinna trwać dłużej, niż dziesięć - piętnaście minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, raz jeszcze je ugniatamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na niewielkie porcje. Na każdą z nich nakładamy porcję dżemu, lub jeśli wolimy owoców czy budyniu. Jako nadzienie świetnie sprawdzi się także masa kajmakowa, krem orzechowy czy czekolada. Bułeczki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej.
Gotowe i ułożone na blaszce bułeczki smarujemy białkiem jaja i posypujemy kruszonką. Jak zrobić kruszonkę? W misce wystarczy zmieszać 1/4 kostki masła z mąką i cukrem, warto dodać także odrobinę proszku do pieczenia. Składniki łączmy i posypujemy nimi bułki.
Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Całość powinna urosnąć i ładnie się zarumienić. Gotowe bułeczki warto polać lukrem. W tym celu wystarczy połączyć cukier puder z wrzącą wodą. Aby lukier był gęsty, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej.