Bułeczki drożdżowe? Najlepsze robi moja mama. Jak mówi, oprócz dobrych składników, kluczowa jest technika

Pulchne, pachnące i znikające z talerza nim zdążą na dobre ostygnąć - właśnie takie są bułeczki drożdżowe, które przyrządza moja mama. I choć przepis sam w sobie nie jest trudny, kluczem do sukcesu jest odpowiednia technika wyrabiania ciasta. Dzięki niej ciasto będzie rosło... jak na drożdżach!
Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Ciasto drożdżowe to kuchenna klasyka. I choć wydawać by się mogło, że jego przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, niejedna osoba zdążyła się już przekonać, że wcale nie jest to takie proste zadanie. Oprócz dobrej jakości składników, należy także zwracać uwagę na technikę wyrabiania ciasta. Zbyt mocne, lub zbyt długie wyrabianie może bowiem sprawić, że drożdżówka będzie zbita i twarda. Dobrze wyrobione, elastyczne i gładkie ciasto może być świetną bazą do bułeczek drożdżowych - być może właśnie tych z poniższego przepisu!

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Bułeczki drożdżowe z dżemem. Klasyka, która podejrzanie szybko znika z talerza 

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis składa się z podstawowych składników, jakie z pewnością znajdują się w niemal każdej kuchni. Aby wypiek smakował idealnie, warto pokusić się o dobrej jakości produkty. 

Składniki na ciasto:

  • kostka świeżych drożdży,
  • kilogram mąki,
  • 5 jaj,
  • 3/4 kostki masła (lub margaryny),
  • pół litra mleka,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 1/4 masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • szczypta proszku do pieczenia. 

Dodatkowo:

  • dżem owocowy, budyń, lub świeże owoce.

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Rozpocznij od tego kroku

Zrobienie drożdżowego ciasta rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. W tym celu drożdże rozkruszamy w misce i posypujemy obficie cukrem. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Do rozpuszczonych całkowicie drożdży dodajemy cztery jajka i żółtko (białko zostawiamy, przyda się do posmarowania bułek). Składniki mieszamy w misce, dodajemy mąkę, roztopiony tłuszcz, szczyptę soli i ciepłe mleko. Teraz czas na najważniejsze, czyli odpowiednie wyrabianie ciasta. Robimy to dość energicznym ruchem. Ważne jest, żeby ciasto odchodziło od ręki, jeśli jest klejące, podsypujemy je odrobiną mąki. Całość nie powinna trwać dłużej, niż dziesięć - piętnaście minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, raz jeszcze je ugniatamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe fot. redakcja

Wyrośnięte ciasto dzielimy na niewielkie porcje. Na każdą z nich nakładamy porcję dżemu, lub jeśli wolimy owoców czy budyniu. Jako nadzienie świetnie sprawdzi się także masa kajmakowa, krem orzechowy czy czekolada. Bułeczki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej. 

Bułeczki drożdżowe z dżememBułeczki drożdżowe z dżemem fot. redakcja

Bułeczki drożdżoweBułeczki drożdżowe fot. redakcja

Gotowe i ułożone na blaszce bułeczki smarujemy białkiem jaja i posypujemy kruszonką. Jak zrobić kruszonkę? W misce wystarczy zmieszać 1/4 kostki masła z mąką i cukrem, warto dodać także odrobinę proszku do pieczenia. Składniki łączmy i posypujemy nimi bułki. 

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe fot. redakcja

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe fot. redakcja

Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Całość powinna urosnąć i ładnie się zarumienić. Gotowe bułeczki warto polać lukrem. W tym celu wystarczy połączyć cukier puder z wrzącą wodą. Aby lukier był gęsty, można dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej. 

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe fot. redakcja

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.