Słodkie placuszki są na tyle popularne, że podajemy je z różnymi dodatkami. Dodajemy do nich kawałki czekolady, orzechy, suszone owoce, a także świeże owoce. W zależności od pory roku i sezonu serwuje się do nich inne produkty. Wiosną więc polecamy wrzucić do ciasta to warzywo. Niesamowicie się zaskoczysz, jak świetnie smakuje w takim wydaniu.
fot. MaximShebeko / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
By zrobić oryginalne, a do tego smaczne dania posiłkujemy się różnymi przepisami. Sami również wpadamy na niekonwencjonalne pomysły i smaki, które możemy zaserwować. Teraz jest sezon na rabarbar, który można podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest wrzucenie go do ciasta na racuchy i wysmażenie na rumiany kolor. Dzięki temu możemy uzyskać nowe danie, które z pewnością będzie smakować wszystkim członkom rodziny.
REKLAMA
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze
Przepis na racuchy z rabarbarem
Składniki na zaczyn drożdżowy
pół kostki świeżych drożdży,
łyżka drobnego cukru,
łyżka mąki pszennej,
pół szklanki podgrzanego mleka.
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki drobnego cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 jajka,
łyżka masła,
szklanka ciepłego mleka.
Składniki dodatkowe
300 g rabarbaru,
olej roślinny do smażenia,
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Rabarbar dokładnie umyj, obierz i posiekaj na drobno. Warzywo wrzuć do miski z ciastem i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.