Jak ugotować kompot z rabarbaru? Poznaj kilka kompozycji smakowych rodem z lat 90. [TOP 3]

Domowy kompot z rabarbaru to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim orzeźwiający napój. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a kwaskowy charakter sprawia, że idealnie komponuje się z różnymi owocami. Mamy kilka propozycji, wybierz swoją i delektuj się smakiem.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

W latach 90. byłam małym dzieciakiem i większość wolnego czasu spędzałam u babci. To właśnie tam było najlepsze jedzenie pod słońcem i mogłam przyglądać się kuchennym czarom. Kompot z rabarbaru idealnie orzeźwiał, kiedy biegając po podwórku, buszowaliśmy z rodzeństwem po domu, by napić się coś na szybko i wrócić do zabawy. Zdradzę wam kilka przepisów na kompoty mojej babci.

Kompot rabarbarowy babci Tereni. Prosty i szybki przepis

Kompot z rabarbaru najlepiej smakuje wiosną lub wczesnym latem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go także teraz. Do przygotowania używa się głównie młodych pędów rośliny. Liście nie będą potrzebne. Pierwszym, kluczowym krokiem jest obranie łodyg, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z nieco starszą rośliną. Wówczas wystarczy małym nożykiem delikatnie zdjąć cienką skórę w kolorze różowo-zielonym.

Składniki:

  • 4 łodygi świeżego rabarbaru,
  • 2 litry zimnej wody,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar opłucz pod bieżącą wodą, usuń skórkę jeśli jest taka potrzeba.
  2. Podziel rabarbar na mniejsze części i włóż do garnka.
  3. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut.
  4. Gotowy kompot przestudź i wlej do dzbanka. Dodaj cukier.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kompot z jabłek i rabarbaru? Pyszna propozycja na upalny dzień

Nie ma co kryć, że dzieci lubią jednak nieco słodkie napoje. Dlatego babcia często dodawała do kompotu z rabarbaru różne owoce w przydomowego ogrodu. Bardzo często zrywała antonówki, czyli letnią odmianę jabłek i wrzucała do garnka razem z rabarbarem. Urywała kilka gałązek mięty i czarowała w kuchni nowe smaki. 

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 3 jabłka,
  • 3 gałązki mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar oczyść, podziel na części i wrzuć do garnka.
  2. Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj, usuń ogonki, przekrój na ćwiartki i wrzuć do rabarbaru.
  3. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez 30 minut.
  4. Dodaj świeże gałązki mięty i odstaw do przestygnięcia.
  5. Możesz dodać nieco cukru tuż przed wypiciem.

Kompot truskawkowy z rabarbarem

Przepis na kompot z rabarbaru może mieć wiele wersji. W sklepach dostępne są jeszcze truskawki, dlatego jeśli chcesz przygotować coś słodkiego i pachnącego latem to nie trać czasu. Najlepiej smakują oczywiście naturalne i niepryskane owoce, dlatego jeśli masz w zamrażarce trochę truskawek, to one także świetnie sprawdzą się jako dodatek do kompotu.

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych,
  • cukier (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczony i pokrojony rabarbar wrzuć do garnka.
  2. Świeże truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Dodaj do kompotu.
  3. Zalej owoce dwoma litrami wody. Gotuj 30 minut. 
  4. Dodaj cukier przed wypiciem kompotu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.