Przepis na jabłecznik, który rozpływa się w ustach. Potrzebujesz tylko kilku składników

Jabłecznik to ciasto, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Podajemy tradycyjny przepis, z którym wyjdzie wyjątkowo delikatny i będzie rozpływał się w ustach. Jego wykonanie wymaga czasu, ale nie jest trudne.

Jak zrobić idealny jabłecznik? Najlepiej będzie trzymać się poniższego przepisu - mus jabłkowy o cynamonowym aromacie w kruchym cieście z pewnością zasmakuje każdemu łasuchowi. Przygotowanie tego klasycznego ciasta nie należy do skomplikowanych i mogą je wykonać nawet początkujący domowi cukiernicy. 

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Przepis na jabłecznik - ciasto, które rozpływa się w ustach

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • kostka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • pięć jabłek,
  • łyżka cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Jabłecznik warto podawać z gałką lodów waniliowych i z dodatkiem bitej śmietany

Gotowy jabłecznik smakuje wspaniale posypany cukrem pudrem w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. Takie ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy i herbaty.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miski lub garnka. Wbij jajko, dodaj pokrojone w kawałki masło i zagnieć wszystko rękami na gładkie, jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Wstaw powstałą masę do lodówki na około pół godziny.
  2. Przygotuj jabłka. Umyj je, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do jabłek cukier i smaż całość na patelni aż do uzyskania gęstego musu. Wsyp do jabłek łyżkę cynamonu, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozłóż na dnie połowę schłodzonego ciasta. Następnie wylej na nie mus jabłkowy. 
  4. Drugą połowę ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim wierzch jabłecznika.
  5. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około godzinę na grzaniu góra-dół.
  6. Kiedy upieczone ciasto przestygnie, można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA