Jak zrobić barszcz biały? Ten prosty przepis przygotujesz w mgnieniu oka

Barszcz biały to nie tylko klasyczna i pyszna, ale przede wszystkim wyjątkowo pożywna zupa. Zaletą jest prostota, dzięki czemu w szybki sposób przygotujemy danie dla całej rodziny. Z powodzeniem ugotuje ją każdy, bez względu na umiejętności kulinarne.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Jak zrobić barszcz biały? Wbrew pozorom ugotowanie tej zupy nie jest niczym trudnym. Choć przypomina żur, to jest bardziej delikatna i nie tak gęsta. Kluczem są składniki najlepszej jakości. 

Przepis na prostą zupę, czyli jak zrobić barszcz biały?

Barszcz biały to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Do przygotowania idealnej zupy potrzebny jest naturalny zakwas. Jeśli nie posiadamy domowej receptury, warto kupić produkt w ekologicznym sklepie. Najlepszym rozwiązaniem jest zakwas w szklanej butelce. Kolejnym istotnym składnikiem jest wędzona kiełbasa oraz boczek. 

Składniki:

  • 3 laski wędzonej kiełbasy,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 ml zakwasu,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • majeranek,
  • czarny pieprz.

Dobrej jakości kiełbasę oraz boczek kupimy w sklepach z wyrobami mięsnymi lokalnych przedsiębiorców. Warto zrezygnować z tanich produktów mięsnych. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić barszcz biały? Przepis krok po kroku

  1. Jajka wkładamy do wody i gotujemy na twardo.
  2. Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów wody.
  3. Jedną kiełbaskę dzielimy na dwie części i wrzucamy do zupy.
  4. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Rozgniatamy czosnek i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Zupę gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.
  7. Pozostałe dwie laski kiełbasy oraz boczek siekamy w kostkę. 
  8. Smażymy na patelni, aż mięso będzie złociste. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.
  9. Całość smażymy jeszcze przez około pięć minut, a następnie wrzucamy do gotującego się wywaru.
  10. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do barszczu i gotujemy do miękkości.
  11. Zakwas wstrząsamy, aby powstała jednolita konsystencja. Wlewamy do zupy.
  12. Śmietanę przekładamy do miseczki. Zalewamy gorącym wywarem i mieszamy, wlewamy do barszczu.
  13. Zupę gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
  14. Wsypujemy dwie łyżki majeranku.

Barszcz biały podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA