Zobacz wideo
Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Jak zrobić barszcz biały? Wbrew pozorom ugotowanie tej zupy nie jest niczym trudnym. Choć przypomina żur, to jest bardziej delikatna i nie tak gęsta. Kluczem są składniki najlepszej jakości.
Przepis na prostą zupę, czyli jak zrobić barszcz biały?
Barszcz biały to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Do przygotowania idealnej zupy potrzebny jest naturalny zakwas. Jeśli nie posiadamy domowej receptury, warto kupić produkt w ekologicznym sklepie. Najlepszym rozwiązaniem jest zakwas w szklanej butelce. Kolejnym istotnym składnikiem jest wędzona kiełbasa oraz boczek.
Składniki:
- 3 laski wędzonej kiełbasy,
- 300 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- 4 ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 ml zakwasu,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól,
- majeranek,
- czarny pieprz.
Dobrej jakości kiełbasę oraz boczek kupimy w sklepach z wyrobami mięsnymi lokalnych przedsiębiorców. Warto zrezygnować z tanich produktów mięsnych.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić barszcz biały? Przepis krok po kroku
- Jajka wkładamy do wody i gotujemy na twardo.
- Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów wody.
- Jedną kiełbaskę dzielimy na dwie części i wrzucamy do zupy.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Rozgniatamy czosnek i dodajemy do pozostałych składników.
- Zupę gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.
- Pozostałe dwie laski kiełbasy oraz boczek siekamy w kostkę.
- Smażymy na patelni, aż mięso będzie złociste. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.
- Całość smażymy jeszcze przez około pięć minut, a następnie wrzucamy do gotującego się wywaru.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do barszczu i gotujemy do miękkości.
- Zakwas wstrząsamy, aby powstała jednolita konsystencja. Wlewamy do zupy.
- Śmietanę przekładamy do miseczki. Zalewamy gorącym wywarem i mieszamy, wlewamy do barszczu.
- Zupę gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Wsypujemy dwie łyżki majeranku.
Barszcz biały podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki.