Przepis na żurek Anny Lewandowskiej to doskonały pomysł na lekki, wielkanocny obiad. Jego przygotowanie jest dużo prostsze od tradycyjnej zupy, ponieważ nie wymaga gotowania ani smażenia białej kiełbasy i innych mięs. Żurek należy przyprawić odpowiednią ilością majeranku i wędzonej papryki - to one sprawią, że zupa będzie miała wyjątkowy smak.
Zobacz wideo
David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Przepis na żurek Anny Lewandowskiej
Składniki:
- trzy szklanki zakwasu na żur,
- cztery liście laurowe,
- sześć ziaren ziela angielskiego,
- cztery ząbki czosnku,
- trzy ziemniaki,
- cztery łyżki masła,
- cztery duże białe cebule,
- pół kilo tofu,
- majeranek,
- suszona papryka wędzona,
- jogurt naturalny (opcjonalnie),
- pięć ugotowanych jajek,
- sól i pieprz do smaku.
Żurek z tofu będzie doskonały dla wegetarian
Wegetariańska wersja świątecznej zupy będzie wspaniałym rozwiązaniem dla tych, którzy wolą lekkie potrawy. Do żurku można dodać odrobinę chrzanu, który zaostrzy jego smak.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle.
- Przygotuj garnek z wodą. Przełóż do niego cebulę, dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz ziemniaki. Zagotuj całość. Dodaj zakwas, wymieszaj dokładnie zupę i gotuj na małym ogniu przez kolejne pół godziny.
- Tofu pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo.
- Żurek można wzbogacić jogurtem. Pod koniec gotowania dodaj do zupy majeranek, suszoną paprykę wędzoną oraz tofu.
- Zupę podawaj z dodatkiem pokrojonego jajka. Ostatnim elementem, który sprawi, że danie będzie idealne, jest odrobina chrzanu. Całość można zblendować, uzyskując jednolitą zupę krem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl