Niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować sobie przepis na żurek. Podajemy recepturę Anny Lewandowskiej na wegetariańskie danie wielkanocne. Jej wykonanie jest zdecydowanie łatwiejsze od tradycyjnej zupy.
Fot. Anna Lewandowska/Facebook, Valeria Boltneva/Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na żurek Anny Lewandowskiej to doskonały pomysł na lekki, wielkanocny obiad. Jego przygotowanie jest dużo prostsze od tradycyjnej zupy, ponieważ nie wymaga gotowania ani smażenia białej kiełbasy i innych mięs. Żurek należy przyprawić odpowiednią ilością majeranku i wędzonej papryki - to one sprawią, że zupa będzie miała wyjątkowy smak.
REKLAMA
Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Wegetariańska wersja świątecznej zupy będzie wspaniałym rozwiązaniem dla tych, którzy wolą lekkie potrawy. Do żurku można dodać odrobinę chrzanu, który zaostrzy jego smak.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle.
Przygotuj garnek z wodą. Przełóż do niego cebulę, dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz ziemniaki. Zagotuj całość. Dodaj zakwas, wymieszaj dokładnie zupę i gotuj na małym ogniu przez kolejne pół godziny.
Tofu pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo.
Żurek można wzbogacić jogurtem. Pod koniec gotowania dodaj do zupy majeranek, suszoną paprykę wędzoną oraz tofu.
Zupę podawaj z dodatkiem pokrojonego jajka. Ostatnim elementem, który sprawi, że danie będzie idealne, jest odrobina chrzanu. Całość można zblendować, uzyskując jednolitą zupę krem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl