-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie. Trzymaj się receptury, a będą złociste i puszyste
Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie. Trzymaj się receptury, a będą złociste i puszyste
Przepis na racuchy - jest ich wiele. A te pyszne, złociste, chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku słodkości, znane są każdemu z nas. Okazuje się jednak, że odtworzenie przepisu z rodzinnego domu wcale nie jest takie proste. Jak usmażyć racuchy, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.
Racuchy to wspaniały deser, ale też śniadanie i kolacja. Nie oszukujmy się - smakują obłędnie o każdej porze dnia. Możemy jeść je posypane cukrem pudrem albo polane sosem czekoladowym czy odrobiną miodu. Doskonale smakują też z dżemem czy owocami.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepis na racuchy. Ten magiczny składnik sprawi, że będą idealne w każdym calu
Przygotowanie racuchów nie jest trudne. Warto jednak dodać do nich jeden sekretny składnik, by mieć pewność, że po usmażeniu będą idealne. Mowa tu o spirytusie.
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- szklanka letniego mleka,
- 40 g drożdży,
- jajko,
- dwie łyżki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- kieliszek spirytusu,
- olej do smażenia.
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Połącz letnie mleko z drożdżami, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki.
- Zaczyn przykryj ścierką bawełnianą i odstaw na kwadrans.
- Do miski przesiej resztę mąki, wbij jajko, dodaj cukier waniliowy i mleko, które zostało. Zagnieć ciasto rękami, dodając do niego zaczyn.
- Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj do niej spirytus i zagniataj dalej, aby alkohol połączył się z ciastem. Przygotowane ciasto odstaw na godzinę. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
- Na patelni rozgrzej olej. Racuchy nakładaj łyżką i smaż, aż zarumienią się z obu stron. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
- Racuchy warto jeść wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują w tradycyjnej formie - posypane cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się też dżem, sos czekoladowy, miód i inne dodatki.