Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie. Trzymaj się receptury, a będą złociste i puszyste

Przepis na racuchy - jest ich wiele. A te pyszne, złociste, chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku słodkości, znane są każdemu z nas. Okazuje się jednak, że odtworzenie przepisu z rodzinnego domu wcale nie jest takie proste. Jak usmażyć racuchy, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Racuchy to wspaniały deser, ale też śniadanie i kolacja. Nie oszukujmy się - smakują obłędnie  o każdej porze dnia. Możemy jeść je posypane cukrem pudrem albo polane sosem czekoladowym czy odrobiną miodu. Doskonale smakują też z dżemem czy owocami.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na racuchy. Ten magiczny składnik sprawi, że będą idealne w każdym calu

Przygotowanie racuchów nie jest trudne. Warto jednak dodać do nich jeden sekretny składnik, by mieć pewność, że po usmażeniu będą idealne. Mowa tu o spirytusie.

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka letniego mleka,
  • 40 g drożdży,
  • jajko,
  • dwie łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • kieliszek spirytusu,
  • olej do smażenia.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Racuchy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Połącz letnie mleko z drożdżami, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki.
  2. Zaczyn przykryj ścierką bawełnianą i odstaw na kwadrans.
  3. Do miski przesiej resztę mąki, wbij jajko, dodaj cukier waniliowy i mleko, które zostało. Zagnieć ciasto rękami, dodając do niego zaczyn.
  4. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj do niej spirytus i zagniataj dalej, aby alkohol połączył się z ciastem. Przygotowane ciasto odstaw na godzinę. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Racuchy nakładaj łyżką i smaż, aż zarumienią się z obu stron. Zdejmuj je z patelni i układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
  6. Racuchy warto jeść wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują w tradycyjnej formie - posypane cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się też dżem, sos czekoladowy, miód i inne dodatki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.