Jeżeli masz ochotę na odrobinę słodkości jeszcze w tym tygodniu, to zdecydowanie warto wykorzystać ten przepis jeszcze przed tłustym czwartkiem. Łakocie przygotowane według tej receptury będą puszyste i obłędnie pyszne, więc nie zwlekaj.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Przepis na pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Stuletnia receptura wciąż się sprawdza
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to XIX-wieczna gospodyni, która była również autorką wielu książek kucharskich i poradników kulinarnych. Tym bardziej warto spróbować pączków z jej przepisu jeszcze przed tłustym czwartkiem. Lista składników może trochę przerażać, ale zdecydowanie warto je zrobić.
Składniki:
- 50 g drożdży,
- 1,5 kg mąki,
- 10 białek,
- 15 żółtek,
- 250 g cukru
- 750 ml mleka
- 125 g masła,
- szczypta soli,
- dżem.
Pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - przepis. Jak przygotowywano te słodkości przed laty?
Jeśli lista składników na pączki jeszcze cię nie przeraziła, to teraz czas na sposób przygotowania krok po kroku. Tutaj niestety również nie jest lepiej, ponieważ szacowany czas przygotowywania pączków to blisko trzy godziny. Od czego zacząć?
- 500 g mąki oraz mleka wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Do drugiej miski dodaj ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Składniki mieszaj, aż dokładnie się rozpuszczą.
- Następnie ubij żółtka z cukrem na puszystą masę i połącz ze sobą rozczyn drożdżowy, mieszankę mleka i mąki oraz żółtka z cukrem, aby otrzymać jednolitą masę.
- Ubij białka i partiami dodawaj je do reszty składników.
- Odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodaj mąkę i sól.
- Uformuj ciasto i dodawaj partiami rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez godzinę, a następnie podsyp ciasto mąką i odstaw do wyrośnięcia.
- Uformuj pączki i pozostaw je do wyrośnięcia. Następnie rozgrzej 500 g smalcu, dodaj spirytus i smaż pączki. Możesz udekorować je cukrem pudrem bądź lukrem, a w środek wstrzyknąć konfiturę. Smacznego!