Wiosna to czas rozkwitu. Wkrótce będziemy mogli cieszyć się słońcem, lepszą pogodą, ale i zbiorami z własnego ogródka. Jak pielęgnować warzywa, by przyspieszyć, ale i polepszyć jakość zbiorów? Podpowiadamy.
Jeśli zależy ci na wiosennym czosnku, pamiętaj, by wybrać czosnek jary. Odmiany czosnku ozimego są sadzone jesienią.
Sadzenie czosnku rozpoczynamy od spulchnienia ziemi, a następnie przygotowania w niej rowków. Odległość między rzędami musi wynosić około 25-30 centymetrów. Następnie do każdego z nich wkładamy ząbki czosnku na głębokość około trzech centymetrów. Pamiętajmy też o zachowaniu odległości między ząbkami – powinna wynosić około 8-10 centymetrów.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek wiosenny można wysadzić już w marcu lub na początku kwietnia, ale w zależności od warunków - m.in. obecności przymrozków. Zbiorami będziemy mogli cieszyć się już w sierpniu.
Cebulkę dymkę możemy sadzić już w marcu. Nie jest ona wrażliwa na kilkudniowe przymrozki, więc nie musimy się o nią bać. Zbiór cebuli przeprowadzamy, gdy szczypior załamie się co najmniej w połowie rozsadzonych cebul.
Należy pamiętać o tym, by posadzić cebulę w słonecznym miejscu. Jeśli zależy ci na dobrej jakości plonach, warto zainwestować w kompost. Ważne jest też odchwaszczanie grządek i regularne podlewanie roślin.
W przypadku czosnku nie możemy doprowadzić do przesuszenia gleby. Podobnie jak przy cebuli, należy usuwać chwasty i dbać o regularne podlewanie. Jeśli chcemy, by główki czosnku były większe, musimy pozbywać się pąków kwiatów, gdy ich pęd ma kilkanaście centymetrów długości.