Zapomnij o gotowaniu ziemniaków tradycyjną metodą. Ten sposób jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy

Ta alternatywa gotowania ziemniaków jest o wiele smaczniejsza, zdrowsza i bardziej spektakularna. Zapomnij zatem o tradycyjnym przygotowywaniu warzyw i poddaje je obróbce termicznej, która pozwoli zachować cenne składniki odżywcze i nada im obłędnego smaku.

Więcej sprawdzonych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ziemniaki to piedestał, jeśli chodzi o obiadowe dodatki i najczęściej wykorzystywane warzywo w kuchni. Jak się jednak okazuje, wielu z nas nadal przygotowuje je w ten sam nudny sposób. Jak zatem wydobyć najlepsze walory smakowe iście polskiego produktu? Wystarczy zmiana odróbki termicznej!

Zapomnij o nudnym gotowaniu ziemniaków

Jeśli obieranie bulw i następne wrzucenie do lodowatej wody jest w twojej kuchni rutyną, pora na smaczne zmiany! Mowa tu o zastosowaniu gotowania na parze, które jest nie tylko o wiele zdrowsze, ale i smaczniejsze i bardzo łatwe. Warzywa przygotowane w tej formie są też zdecydowanie bardziej bogate w substancje odżywcze.

Pojawia się zatem pytanie - jak gotować na parze? Na rynku dostępny jest cały wachlarz najróżniejszych sprzętów, jednak okażą się one zbędne. Wystarczy babcina metoda, która już od dawien dawna stosowana jest w kuchni. Mowa tu o sitku, specjalnej nakładce lub charakterystycznym garnku z dziurkami, które ułatwią przedostanie się pary do gotowanych produktów. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Jak gotować ziemniaki na parze? To dziecinnie prosta metoda

Zaczynamy od dokładnego umycia lub obrania ziemniaków. Następnie warzywa kroimy na równe kawałki i przekładamy na sito lub do garnka z dziurawym dnem. Kolejnym krokiem jest wlanie wody do innego naczynia i zagotowanie - warto jednak zadbać, aby pierwsze naczynie z naszymi ziemniakami nie dotykało dnem tafli wody. Tak ułożone naczynia jedno na drugim przykrywamy pokrywką lub np. folią aluminiową. W ten sposób gotujemy warzywa na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Wszystko zależy jednak od wielkości warzyw - im mniejsze kawałki ziemniaków, tym szybciej będą gotowe do podania. Dlatego większe bulwy należy poddawać dłuższej obróbce - nawet do 35 minut. 

Ziemniaki gotowane na parze obłędnie smakują podane z płatkami masła, świeżą zieleniną czy większymi drobinkami soli. Warto podać je razem z daniem głównym np. rybom, dowolnym mięsem lub innymi warzywami gotowanymi na parze. Jeśli decydujemy się na mieszankę warzyw, warto pamiętać, że każdy gatunek gotujemy przez określony czas. Przykładowo pokrojona na mniejsze kawałki marchew będzie gotowa już o kwadransie z kolei bataty po 25 minutach, a por nawet po 30 minutach. Przestrzeganie odpowiedniego czasu pozwoli zachować cenne witaminy i wartości jedzenia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.