Potrzebny obiad last minute? Przygotuj pulchne i mięciutkie kopytka. Przepis jest dziecinnie prosty

Kopytka przeszły już do klasyki. To tradycyjne, polskie danie jest łatwe w wykonaniu i niewiarygodnie pyszne. Miękkimi kluseczkami zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli, lecz nie każdy wie, jak przygotować doskonałe, ziemniaczane kopytka. Przepis na nie jest banalnie prosty i szybki.

Domowe, pulchne kopytka to danie, które śmiało można modyfikować na różne sposoby. Na słono, na słodko, z sosem, z okrasą czy ze śmietaną. Uniwersalność tych smacznych kluseczek czyni je doskonałym daniem na każdą okazję. Jak przygotować pyszne kopytka? Przepis wymaga ledwie pięciu składników i jest naprawdę łatwy.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 średnie jajko,
  • sól.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Miękkie i pulchne kopytka. Przepis, który zrobisz w mgnieniu oka

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Można garnek z ziemniakami położyć jeszcze na moment na gorącym (lecz wyłączonym) palniku, by dobrze je osuszyć. Pozostawiamy do ostudzenia. 

Gdy ziemniaki będą lekko ciepłe, przeciskamy je przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i 100 g mąki pszennej. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dokładnie ugniatając masę i dosypując stopniowo reszty mąki. Im mniej mąki użyjemy, tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą kluseczki. Ciasto powinno odchodzić od dłoni, lecz nadal być plastyczne i łatwe do formowania.

Masę ziemniaczaną dzielimy na mniejsze części, a każdą z nich rolujemy na wałek grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy wałek spłaszczamy delikatnie palcami i wycinamy kopytka.

W głębokim garnku podgrzewamy na średnim ogniu lekko osoloną wodę. Gdy będzie się spokojnie gotować, partiami wrzucamy kopytka do garnka. Kluski gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Warto podczas gotowania każdej partii mieszać co jakiś czas wodę drewnianą łyżką, by kopytka nie przykleiły się do siebie lub ścianek garnka. 

Ugotowane kopytka łyżką cedzakową przekładamy na głęboki talerz. Będą idealne zarówno do gulaszu, mięsnych sosów, jak i z samą okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.