Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Chociaż świadomość społeczeństwa na temat żywności, czytania etykiet, składów i nieczystych zagrań producentów rośnie, nadal w wielu polskich domach korzysta się z kotek rosołowych, które są wręcz naszpikowane barwnikami, konserwantami i tajemniczymi składnikami. Warto zatem poznać ich niekorzystne działanie i zastąpić te sklepowe domową, zdrowszą wersją.
Kostki rosołowe to dla wielu osób must have, którego nie może zabraknąć wśród podstawowych przypraw. Niewinny dodatek często wzbogaca domowe zupy i sosy. Skład pozostawia jednak wiele do życzenia - znajdziemy w nim utleniacze, barwniki, sól, utwardzony olej palmowy, tłuszcz zwierzęcy, sztuczne aromaty, wzmacniacze smaku, a dopiero na samym końcu śladowe ilości przypraw, suszonych warzyw czy ziół.
Tak "barwna" mieszanka sprawia, że zbyt częste jej spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju wielu dolegliwości, takich jak:
Jeśli chcemy jednak zmienić nawyki żywieniowe i zadbać o domowe menu, wcale nie musimy rezygnować z tego typu dodatków - wystarczy, że przygotujemy kostki rosołowe według naszej sprawdzonej receptury. W ten sposób wzbogacimy smak zupy i nadamy aromatów wszelakim sosom, tym samym dbając o dobry skład. Przygotowanie jest banalnie proste, ważne jest jednak by wykorzystać dobrych jakościowo składników i nadać całości charakterystyczny kształt.
Do przygotowania domowych kostek rosołowych potrzebujemy:
Sposób przygotowania: