Dlaczego nie warto korzystać z kostki rosołowej? Domowy produkt ma o niebo lepszy skład i smak

Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Mowa tu m.in. o kostce rosołowej, która nadal jest popularna w wielu domach. Warto zastąpić ją zatem prostszą, zdrowszą i domową wersją.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Chociaż świadomość społeczeństwa na temat żywności, czytania etykiet, składów i nieczystych zagrań producentów rośnie, nadal w wielu polskich domach korzysta się z kotek rosołowych, które są wręcz naszpikowane barwnikami, konserwantami i tajemniczymi składnikami. Warto zatem poznać ich niekorzystne działanie i zastąpić te sklepowe domową, zdrowszą wersją.  

Kostka rosołowa - sprawdzony dodatek, czy chemiczna przyprawa? 

Kostki rosołowe to dla wielu osób must have, którego nie może zabraknąć wśród podstawowych przypraw. Niewinny dodatek często wzbogaca domowe zupy i sosy. Skład pozostawia jednak wiele do życzenia - znajdziemy w nim utleniacze, barwniki, sól, utwardzony olej palmowy, tłuszcz zwierzęcy, sztuczne aromaty, wzmacniacze smaku, a dopiero na samym końcu śladowe ilości przypraw, suszonych warzyw czy ziół. 

Tak "barwna" mieszanka sprawia, że zbyt częste jej spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju wielu dolegliwości, takich jak:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca,
  • zaburzenia koncentracji i pamięci,
  • nadwaga i otyłość,
  • hipercholesterolemia, czyli zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • nowotwory.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Domowe kostki rosołowe - zdrowa i sprawdzona alternatywa

Jeśli chcemy jednak zmienić nawyki żywieniowe i zadbać o domowe menu, wcale nie musimy rezygnować z tego typu dodatków - wystarczy, że przygotujemy kostki rosołowe według naszej sprawdzonej receptury. W ten sposób wzbogacimy smak zupy i nadamy aromatów wszelakim sosom, tym samym dbając o dobry skład. Przygotowanie jest banalnie proste, ważne jest jednak by wykorzystać dobrych jakościowo składników i nadać całości charakterystyczny kształt. 

Do przygotowania domowych kostek rosołowych potrzebujemy: 

  • 3 małe marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • cebulę,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały por,
  • pęczek lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżkę oliwy z oliwek,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczkę ziaren pieprzu,
  • liść laurowy,
  • suszony podgrzybek lub borowik,
  • łyżeczkę kurkumy,
  • łyżkę soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. 
  2. Cebulę, czosnek, pora i seler naciowy kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z natką pietruszki i lubczykiem. 
  3. Przy pomocy blendera drobno mielimy liść laurowy, suszonego grzyba, ziele angielskie, pieprz, sól i kurkumę. Dodajemy warzywa i zioła, ponownie blendujemy. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy przez 10 minut.
  4. Tak powstałą papkę ponownie blendujemy i przekładamy do pojemników na kostki lodu lub dowolnych foremek i mrozimy. Domową kostkę rosołową możemy przełożyć także do słoika. 
  5. Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie cztery tygodnie. Dodajemy do domowych zup, sosów i niektórych dań. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.