Rosół - przepis na tę kultową zupę pełną witamin i minerałów jest kluczem do wzmocnienia odporności. Wspomaga także walkę z infekcją i rozgrzewa. Jednak, aby był aromatyczny, ważne są przyprawy. Warto postawić na naturalne rozwiązania.
Często możemy spotkać się ze stosowaniem w codziennej kuchni kostek rosołowych. Jednak sięganie po tego typu sztuczne wzmacniacze smaku nie jest dobre dla zdrowia. Zatem co można dać zamiast kostki rosołowej? Odpowiedź brzmi: zioła. Nie obawiajmy się, że rosół będzie smakować jak krupnik, czy inna zupa. Przy odpowiednim czasie gotowania nabierze głębi i wyjątkowego charakteru.
Kolejną ważną rzeczą jest rezygnacja z maggi w płynie. W składzie tej popularnej przyprawy poza wyciągiem z lubczyku, czy ekstraktem z drożdży są takie konserwanty jak glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe, aromat oraz cukier. Z powodzeniem możemy zastąpić ten dodatek sosem sojowym. W kuchni azjatyckiej stanowi bazę wielu zup. Nie tylko naturalnie posoli rosół, ale nada mu wyjątkowego smaku i jest zdrowszą alternatywą maggi w płynie.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Poniżej przygotowaliśmy przepis na rosół na bazie ziół i sosu sojowego. Wypróbuj to rozwiązanie, a przekonasz się, jak zbędne są wszelkie chemiczne dodatki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tak przygotowany rosół podajemy z ulubionym makaronem, ziemniakami, lub kaszą manną posiekaną w kostkę. Talerz dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!