Rosół, przepis na naturalną zupę bez dodatku chemii. Użyj tej przyprawy i pozbądź się maggi w płynie

Jak ugotować rosół? Przepis jest prosty, jednak za ostateczny smak odpowiadają w dużej mierze użyte przyprawy. Dawniej nie było chemicznych dodatków, które mają za zadanie wzmocnić smak. Dlatego, aby powrócić do korzeni, sięgniemy po naturalne zioła oraz sos sojowy.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Rosół - przepis na tę kultową zupę pełną witamin i minerałów jest kluczem do wzmocnienia odporności. Wspomaga także walkę z infekcją i rozgrzewa. Jednak, aby był aromatyczny, ważne są przyprawy. Warto postawić na naturalne rozwiązania.

Zdrowy rosół. Przepis bez chemicznych dodatków

Często możemy spotkać się ze stosowaniem w codziennej kuchni kostek rosołowych. Jednak sięganie po tego typu sztuczne wzmacniacze smaku nie jest dobre dla zdrowia. Zatem co można dać zamiast kostki rosołowej? Odpowiedź brzmi: zioła. Nie obawiajmy się, że rosół będzie smakować jak krupnik, czy inna zupa. Przy odpowiednim czasie gotowania nabierze głębi i wyjątkowego charakteru.

Kolejną ważną rzeczą jest rezygnacja z maggi w płynie. W składzie tej popularnej przyprawy poza wyciągiem z lubczyku, czy ekstraktem z drożdży są takie konserwanty jak glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe, aromat oraz cukier. Z powodzeniem możemy zastąpić ten dodatek sosem sojowym. W kuchni azjatyckiej stanowi bazę wielu zup. Nie tylko naturalnie posoli rosół, ale nada mu wyjątkowego smaku i jest zdrowszą alternatywą maggi w płynie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Naturalny rosół. Przepis na zupę bez kostki rosołowej

Poniżej przygotowaliśmy przepis na rosół na bazie ziół i sosu sojowego. Wypróbuj to rozwiązanie, a przekonasz się, jak zbędne są wszelkie chemiczne dodatki.

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka,
  • 200 g szpondra wołowego,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół selera,
  • natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonego lubczyku (świetnie zastąpi maggi w płynie),
  • sól,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umieszczamy w wysokim garnku. Zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy warzywa obrane i pokrojone w kawałki.
  3. Cebulę opalamy i dodajemy do rosołu. 
  4. Wrzucamy obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Nie solimy!
  5. Rosół gotujemy przez co najmniej trzy godziny.
  6. Kiedy mięso będzie miękkie, zwłaszcza wołowina, wlewamy sos sojowy. Przyprawiamy rosół pieprzem i solą. 
  7. Gotujemy przez kolejną godzinę. 

Tak przygotowany rosół podajemy z ulubionym makaronem, ziemniakami, lub kaszą manną posiekaną w kostkę. Talerz dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.