Tort w kształcie serca. Jak przygotować wyjątkowy walentynkowy deser?

Tort w kształcie serca to z pewnością deser, który będzie idealny na zbliżające się święto zakochanych. Przypomnijmy, że jak co roku walentynki obchodzimy 14 lutego. Nic tak nie wzruszy Twojej ukochanej osoby jak wspaniały tort, który śmiało możesz przygotować samodzielnie. Podpowiemy jak go zrobić.

Jak zrobić tort w kształcie serca? Przepis i przygotowanie w kilku krokach

Jak zrobić tort w kształcie serca by wszystko wyszło tak jak trzeba i aby bliska nam osoba doceniła ten romantyczny i słodki upominek? Na pierwszy rzut oka wydaje się to dość skomplikowane, jednak efekt końcowy jest obłędny. Poniżej znajdziecie listę składników potrzebnych do zrobienia tortu oraz dokładny przepis jak w kilku krokach go przygotować.

Składniki: 6 jajek, 30 g wiórków kokosowych, szczypta soli, 100 g dżemu owocowego, 100 g masy cukrowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 30 ml rumu, 180 g cukru, 250 ml śmietany kremówki 30%, 60 g mąki tortowej, 80 g masła, 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g cukru pudru, 500 g mascarpone, łyżeczka ekstraktu waniliowego, pół szklanki mleka

Tort walentynkowy w kształcie serca. Zdjęcie ilustracyjneTort walentynkowy w kształcie serca. Zdjęcie ilustracyjne / Shutterstock

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotowanie biszkoptu: Całe jajka wbijamy do miski, a następnie miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie puszysta masa. Kolejnym krokiem jest dodanie 160 g cukru. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Powstałe ciasto wylewamy na blachę w kształcie serca (21x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut po czym studzimy go.
  2. Przygotowanie kremu: schłodzony serek mascarpone ucieramy z mlekiem, cukrem pudrem, masłem i wanilią. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy ją z powstałą masą serową.
  3. Przygotowanie ponczu: 250 ml wody zagotowujemy z łyżką cukru i studzimy. Następnie dodajemy rum i mieszamy.
  4. Dekorowanie tortu: Wystudzony biszkopt dzielimy na 2 blaty, które następnie skrapiamy ponczem. Spód smarujemy dżemem, nakładamy 1/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Następnie cienko nakładamy dżem, a na to rozwałkowaną masę cukrową. Boki tortu smarujemy kremem i posypujemy je wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy wedle uznania.
Zobacz wideo Zaskocz ukochaną osobę w walentynki. To prostsze, niż myślisz!

Mały tort w kształcie serca – czy można go zrobić bez foremki?

Mały tort w kształcie serca najwygodniej jest zrobić w odpowiedniej formie. Foremki w kształcie serca najłatwiej zakupić w sieci, choć w okresie poprzedzającym walentynki można je spotkać na sklepowych półkach praktycznie w każdym większym sklepie. Taka foremka zdecydowanie ułatwi przygotowanie tortu i na pewno zaoszczędzimy troszkę czasu. Jeśli nie uda się Wam kupić formy w kształcie serca należy upiec biszkopt w klasycznej tortownicy i przy pomocy ostrego noża wyciąć kształt serca.

Tort na walentynki w kształcie serca - czym go udekorować?

Tort na walentynki w kształcie serca warto jest ozdobić, by nie tylko smakował, ale przede wszystkim wyglądał słodko. Do dekoracji możemy użyć np. specjalnej masy cukrowej, lukru plastycznego czy też klasycznie przygotować polewę i udekorować górę tortu owocami – w tym przypadku najlepiej użyć truskawek. W dekorowaniu tortu możemy śmiało użyć naszej wyobraźni. Bez zastanowienia możemy na takim wypieku umieścić nasze wyznanie miłości, które z pewnością będzie wspaniale wyglądało na tym wyjątkowym deserze.

Zobacz też: Wino do kolacji. Zobacz, jak poprawnie dopasować wino do walentynkowe menu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.