Jak zrobić tort w kształcie serca by wszystko wyszło tak jak trzeba i aby bliska nam osoba doceniła ten romantyczny i słodki upominek? Na pierwszy rzut oka wydaje się to dość skomplikowane, jednak efekt końcowy jest obłędny. Poniżej znajdziecie listę składników potrzebnych do zrobienia tortu oraz dokładny przepis jak w kilku krokach go przygotować.
Składniki: 6 jajek, 30 g wiórków kokosowych, szczypta soli, 100 g dżemu owocowego, 100 g masy cukrowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 30 ml rumu, 180 g cukru, 250 ml śmietany kremówki 30%, 60 g mąki tortowej, 80 g masła, 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g cukru pudru, 500 g mascarpone, łyżeczka ekstraktu waniliowego, pół szklanki mleka
Przygotowanie krok po kroku:
Mały tort w kształcie serca najwygodniej jest zrobić w odpowiedniej formie. Foremki w kształcie serca najłatwiej zakupić w sieci, choć w okresie poprzedzającym walentynki można je spotkać na sklepowych półkach praktycznie w każdym większym sklepie. Taka foremka zdecydowanie ułatwi przygotowanie tortu i na pewno zaoszczędzimy troszkę czasu. Jeśli nie uda się Wam kupić formy w kształcie serca należy upiec biszkopt w klasycznej tortownicy i przy pomocy ostrego noża wyciąć kształt serca.
Tort na walentynki w kształcie serca warto jest ozdobić, by nie tylko smakował, ale przede wszystkim wyglądał słodko. Do dekoracji możemy użyć np. specjalnej masy cukrowej, lukru plastycznego czy też klasycznie przygotować polewę i udekorować górę tortu owocami – w tym przypadku najlepiej użyć truskawek. W dekorowaniu tortu możemy śmiało użyć naszej wyobraźni. Bez zastanowienia możemy na takim wypieku umieścić nasze wyznanie miłości, które z pewnością będzie wspaniale wyglądało na tym wyjątkowym deserze.
Zobacz też: Wino do kolacji. Zobacz, jak poprawnie dopasować wino do walentynkowe menu