Najlepszy deser świata, czyli creme brulee. Podpowiemy, jak zrobić francuską słodkość - to tylko cztery składniki

Jeśli masz ochotę na wykwintny deser, który jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach, wcale nie musisz rezerwować stolika we francuskiej restauracji, by zamówić creme brulee. Ten deser jest znany i uwielbiany na całym świecie, a jego wykonanie jest zaskakująco proste. Jak zrobić deser z żółtek i śmietanki, idealny na walentynki?

Więcej przepisów na kultowe desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Creme brulee to coś więcej niż małe co nieco do poobiedniej kawki. Ten deser jest idealny na romantyczne spotkanie, a z racji zbliżających się walentynek, mamy dla was przepis na to kremowe cudo z zaledwie czterech składników. Jeśli chcesz sprawić słodką przyjemność ukochanej osobie, warto poćwiczyć przed walentynkami.

Najlepszy deser świata, czyli creme brulee

Składniki:

  • 6 żółtek z jaj rozmiaru M
  • 0,5 l kremówki
  • drobny cukier (ok. 1/3 szklanki do utarcia jajek i dodatkowo kilka łyżek do karmelizacji)
  • pasta waniliowa lub 1 laska wanilii

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od podgrzania śmietanki kremówki. Wlej ją do garnuszka, dodaj miąższ z laski wanilii lub łyżeczkę pasty waniliowej. Dokładnie wymieszaj i mocno podgrzewaj. Śmietanka może się zagotować, ale nie musi.
  2. Do miski włóż żółtka i dodaj cukier. Następnie za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij całość na jasny kogel-mogel.
  3. Do utartych żółtek stopniowo, cieniutką strużką wlewaj ciepłą (ale już delikatnie przestygniętą) śmietankę. Cały czas miksuj, ale już na niższych obrotach, aż uzyskasz jednolity krem w konsystencji przypominający ciasto na gofry.
  4. Masę wlej do specjalnych foremek lub niewielkich filiżanek na wysokość ok. 3-4 cm. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz przez 50-60 minut. 
  5. Teraz czas na karmelizację. Na wierzch każdej porcji wysyp płaską łyżkę drobnego cukru. Jeśli masz specjalny palnik, użyj go, by skarmelizować cukier (powinien utworzyć jasnobrązową skorupkę). Jeśli jednak nie masz takiego urządzenia, pozostaw deser do ostygnięcia, następnie włóż foremki do piekarnika na wyższy poziom i włącz górną grzałkę na maksymalną moc (możesz dodatkowo użyć funkcji grill). Foremki z deserem trzymaj w piekarniku, aż zobaczysz, że na powierzchni tworzy się cukrowa skorupka.

Tak przygotowany creme brulee to moc smaku i miłe zaskoczenie dla każdego, kogo poczęstujesz tym francuskim specjałem. Dodaj do tego maliny lub borówki - nic więcej nie potrzeba.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.