Kolacja na Walentynki. Przygotuj niebanalne dania na kolację dla dwojga

Kolacja na Walentynki powinna zaskoczyć Twoją drugą połówkę. Co roku 14 lutego - bo właśnie wtedy obchodzimy Walentynki - od rana staramy się sprawić przyjemność ukochanej osobie. Podpowiadamy jak przygotować wspaniałą kolacją, która na długo zostanie Wam w pamięci. Zadbaj o odpowiedni nastrój i przygotuj coś specjalnego!

Przepisy na Walentynki. Kolacja, która sprawi wrażenie na Twojej miłości

Kolacja na Walentynki to wyczekiwany punkt kulminacyjny świętowania Dnia Zakochanych. Przepisy na walentynki i kolację, którą można przygotować we własnym domu nie są trudne ale na pewno wyjątkowe. Warto pokusić się o przygotowanie czegoś niebanalnego, co wywoła zachwyt na twarzy osoby, którą tego dnia chcemy rozpieszczać. Przepis na walentynkowego łososia z pewnością zostanie długo w Waszej pamięci.

Składniki: 2 filety z łososia, 2 jajka, łyżka przyprawy do ryb, 2 szalotki, 400 g świeżych liści szpinaku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 100 g suszonych pomidorów, pół łyżeczki płatków chilli, 2 płaty ciasta filo, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżka orzechów piniowych, 100 g masła, 100 g serka ricotta, 50 g parmezanu

Przygotowanie:

  1. Filety rybne delikatnie nacieramy oliwą i oprószamy przyprawą do ryb.
  2. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a orzeszki prażymy na suchej patelni.
  3. Następnie na patelni szklimy szalotkę na odrobinie oliwy z oliwek i dodajemy do niej szpinak – smażymy przez chwilę i dodajemy suszone pomidory.
  4. Szpinak odstawiamy na kilka minut aby przestygł, dodajemy do niego serek ricotta, orzeszki pinii i parmezan. Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz pozostałymi przyprawami i szczyptą soli.
  5. Płaty ciasta – każdy z osobna smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem i składamy razem. Przecinamy na pół , na środek ciasta układamy rybę, a na jej wierzchu umieszczamy porcję szpinaku. Ciasto wokół ryby ściskamy i formujemy niezamkniętą sakiewkę. Na wierzchu szpinaku wbijamy jajko.
  6. Ryby umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i umieszczamy ją w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 15 minut.
Zobacz wideo Przygotowujesz walentynkową kolację? Sprawdź, jak szybko ozdobić stół serwetkami w kształcie serc

Kolacja na walentynki - co przygotować?

Kolacja na walentynki i co przygotować, to pytanie, które zaczyna się pojawiać już na początku lutego, kiedy to rozpoczynamy planowanie tego wyjątkowego dnia, jakim są walentynki. Pamiętaj, że najważniejsze jest aby wszystko co przygotujesz było robione z radością i prosto z serca. Warto także dodać do dań afrodyzjaki, które pozytywnie wpłyną na Wasze zmysły. Niezwykle ważnym dodatkiem jest także odpowiedni nastrój czyli świece, muzyka, kwiaty. Takie starania na pewno doceni każdy.

Romantyczna kolacjaRomantyczna kolacja Fot. George Rudy / Shutterstock

Kolacja na walentynki w domu. Jak umilić ten wieczór spędzając go w domu?

Kolacja na walentynki w domu może być doskonałym zakończeniem tego romantycznego dnia. Nie trzeba iść do kina czy restauracji, aby miło spędzić czas we dwoje. O co warto zadbać by wieczór w domu był romantyczny?

  • wyjątkowy klimat: elegancko nakryty stół, zapachowe świece, walentynkowe elementy,
  • walentynkowy upominek od serca,
  • śniadanie walentynkowe podane do łóżka,
  • gry i zabawy: maraton filmowy, gry planszowe dla dorosłych,
  • wspólne gotowanie i kolacja we dwoje,
  • deser w kształcie serca.

Co na kolację na walentynki? Przepis na pyszny koktajl

Co na kolację na walentynki? Ten wieczór możemy rozpocząć od wspaniałego koktajlu "kamasutra", na który przepis znajdziecie niżej.

Składniki: 2 łyżki wiórków kokosowych, szklanka malin mrożonych, pół szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Rozmrażamy maliny i miksujemy je z wiórkami oraz mlekiem kokosowym. Podajemy w wysokim kieliszku.

Szybka kolacja na walentynki. Przygotuj efektowne danie w zaledwie kilka minut

Szybka kolacja na walentynki to propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni lub też po prostu nie lubią gotować. W walentynki warto się jednak bardziej postarać dla bliskiej osoby i zrobić wyjątek. Oto przepis na makaron rigatoni z pomidorami.

Składniki: 400 g makaronu rigatoni, 20 ml oliwy z oliwek, łyżeczka czosnku suszonego, kilka listków bazylii, 400 g pomidorów pelatti, cebula, mozzarella, pół łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Sos gotujemy.
  2. Sos doprawiamy czosnkiem, dodajemy kilka liści bazylii, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego makaron i zalewamy pomidorowym sosem.
  4. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy danie 15 minut w temperaturze 175° C.

Zobacz też: Kolacja przy świecach. Nie tylko w restauracji może być romantycznie!

Więcej o:
Copyright © Agora SA